Marine Le Pen samozavestno jadra predsedniškim volitvam naproti. Foto: Reuters
Marine Le Pen samozavestno jadra predsedniškim volitvam naproti. Foto: Reuters

"Pravim jim: če pridete v našo državo, ne pričakujte, da bomo skrbeli za vas, vas pazili, da bodo vaši otroci brezplačno šolani," je dejala po poročanju BBC-ja. "Igre je konec," je še dodala.

Po francoski zakonodaji še iz leta 1881 je osnovnošolska izobrazba sicer temeljna pravica vseh otrok, poroča BBC. Pravica do izobraževanja je tudi ena izmed temeljnih pravic, ki jo zagotavlja evropska konvencija o človekovih pravicah.

Francoska ministrica za izobraževanje Najat Vallaud-Belkacem je na svojem blogu zapisala, da Marine Le Pen ne kaže le popolne brezbrižnosti do groznega položaja številnih otrok priseljencev, ampak da kaže tudi enako mero nevednosti glede temeljnih francoskih vrednot in zakonov.

Zmanjšanje priseljevanja je že dolgo ena izmed osrednjih programskih točk Nacionalne fronte, Marine Le Pen pa si je močno prizadevala, da se zakonito priseljevanje zmanjša na 10.000 ljudi letno, nasprotuje pa tudi pravici do združitve priseljencev z družino.

Šolstvo je tudi pomembno področje za skrajnodesničarsko političarko. Leta 2014 je tako izrazila nasprotovanje nudenju nadomestnih obrokov v šolah za muslimane in jude v primeru obrokov s svinjino.

Predsedniška kandidatka
Ankete 48-letni Le Penovi napovedujejo uvrstitev v drugi krog predsedniških volitev, ki bodo maja 2017, njen protikandidat pa bo najverjetneje desnosredinski kandidat Francois Fillon, nekdanji francoski premier, ki je konec novembra v republikanskih strankarskih volitvah porazil tekmeca Alaina Juppeja. Ankete sicer tudi kažejo, da bi Le Penovo v drugem krogu Fillon premagal.

Marine Le Pen je FN prevzela leta 2011 od svojega očeta Jean-Marieja Le Pena, v tem času pa si je prizadevala očistiti ekstremistično podobo stranke, da bi tako pritegnila širšo bazo volivcev.

Se pa stranka še naprej osredotoča na zmanjšanje priseljevanja, deportacijo nezakonitih priseljencev in izstop Francije iz EU-ja.