ZDA so bin Ladna lovile 13 let. Foto: EPA
ZDA so bin Ladna lovile 13 let. Foto: EPA
John McCain, George W. Bush
McCain želi razrešiti "napačne informacije", ki bi lahko dale Američanom misliti, da je ostro obravnavanje zapornikov sprejemljivo. Foto: Reuters
Mučenje
Cia je t. i. navidezno utapljanje nehala uporabljati leta 2004, potem ko naj bi ga (uradno) uporabila na "le" treh zapornikih. Foto: EPA
Člani kongresa videli posnetek smrti bin Ladna

Reuters v svojem posebnem poročilu, sklicujoč se na 24 nekdanjih in še delujočih članov obveščevalnih služb, poroča, da je po letih podatkov, ki jih je osrednja ameriška obveščevalna služba Cia pridobila od drugih pripornikov, Ghul priskrbel informacije, zaradi katerih so se osredotočili na iskanje Abuja Ahmeda Al Kuvaitija, kar je psevdonim za kurirja, ki jih je na koncu privedel do voditelja Al Kaide v Abotabadu.

Ameriška vlada je prepričana, da so pakistanske oblasti Ghula izpustile leta 2007 in da je znova postal borec.

Politična debata o tem, ali je politika zasliševanja v obdobju Busheve administracije pomagala najti bin Ladna, se je zaostrila v četrtek, ko je senator John McCain dejal, da mučenje terorističnih osumljencev ni pomagalo najti voditelja Al Kaide.

Mučeni Mohamed ni izdal pravih podatkov
McCain, republikanski predsedniški kandidat leta 2008, je povedal, da mu je direktor Cie Leon Panetta zaupal, da se sled do bin Ladna ni začela pri Kalidu Šejku Mohamedu, ki se je razglasil za "možgane" za terorističnimi napadi 11. septembra 2001 na ZDA in naj bi ga s t. i. navideznim utapljanjem mučili 183-krat.

"Dobra odločitev"
Bush je predsedniku ZDA Baracka Obamo namenil dve besedi, ko mu je ta povedal za smrt bin Ladna: "Dobra odločitev". Nekdanji predsednik, ki se, odkar je januarja 2009 zapustil Belo hišo, ne pojavlja veliko v javnosti, je razkril, da je bil z ženo Lauro v restavraciji v Dallasu, ko so ga obvestili, da želi Obama govoriti z njim. "Šel sem domov in sprejel klic, Obama je rekel le: Bin Laden je mrtev," je povedal Bush.

Nekateri nekdanji svetovalci nekdanjega predsednika ZDA Georgea Busha trdijo, da so ostre zasliševalne metode privedle do podatkov, ki so se izkazali za ključne v lovu za ameriškim "sovražnikom številka ena". McCain trdi, da nihče izmed treh zapornikov, ki so jih mučili s t. i. navideznim utapljanjem, ni razkril pravega imena bin Ladnovega kurirja in da so najboljše podatke o njem dobili s "standardnimi, neprisilnimi sredstvi". Dodal je, da je Mohamed povedal napačne podatke o tem, kje je kurir in kakšna je njegova vloga.

"Na kratko: mučenje ali kruto, nečloveško in ponižujoče obravnavanje zapornikov ni privedlo do velikih sledi, ki so na koncu obveščevalni skupnosti omogočile, da so našli Osamo bin Ladna," je v senatu dejal McCain, ki je bil sam mučen med vietnamsko vojno.

Če Mohamedovi podatki niso neposredno privedli do bin Ladna, pa so pomagali prepričati Američane, da je kurir pravi ključ, ki odpira vrata do najbolj iskanega terorista na svetu.

Vdove neprijazne do Američanov
Američani so medtem v Pakistanu zaslišali tri vdove bin Ladna, a niso izvedeli veliko koristnega, so za ameriško televizijsko hišo CNN povzeli predstavniki ameriške in pakistanske vlade, ki so sodelovali pri zaslišanju. Ženske, dve iz Savdske Arabije, ena pa iz Jemna, so bile do ameriškega osebja neprijazno nastrojene, je še poročal CNN.

Specialci se bojijo za varnost svojih družin
ZDA so poostrile varovanje elitne vojaške enote, ki je ubila Osamo bin Ladna, je razkril ameriški obrambni minister Robert Gates. Enota je namreč Gatesu, ki se je z njenimi člani - njihovih imen še niso in jih ne nameravajo izdati - sešel prejšnji teden, izrazila skrb zaradi svoje varnosti in varnosti članov svojih družin. Akcijo v Abotabadu naj bi izvedla mornariška ekipa Seal Six (ST6).

Al Kaida je zagrozila z maščevanjem zaradi smrti svojega voditelja. Gates je razkril, da so se grožnje proti ameriškim silam po smrti bin Ladna povečale. Povedal je tudi, da so se v nedeljo, ko so v Beli hiši spremljali akcijo v Pakistanu, predstavniki oblasti dogovorili, da bodo podatke ohranili zase, a so že v ponedeljek v javnost pricurljale nekatere podrobnosti.

Varovanje pa so po bin Ladnovi smrti poostrili tudi v Keniji okoli doma Sarah Obame, tretje žene Husseina Onyanga Obame, dedka predsednika ZDA Baracka Obame.

Podlaga za racijo Busheva direktiva
Ključno pravno pooblastilo za racijo, med katero so bin Ladna 2. maja ubili v njegovem kompleksu v Abotabadu, je predsedniška direktiva, ki jo je 17. septembra 2001 podpisal Bush in z njo pooblastil Cio, da ujame ali ubije najpomembnejše teroristične osumljence.

Člani kongresa videli posnetek smrti bin Ladna