Če bodo trenutne številke zdržale, se Obami obeta ponovitev zmage na volitvah. Foto: EPA
Če bodo trenutne številke zdržale, se Obami obeta ponovitev zmage na volitvah. Foto: EPA
Newt Gingrich
Newt Gingrich se je iz aktivne politike umaknil leta 1999. Foto: EPA

Predsednika Obamo trenutno podpira 60 odstotkov Američanov, kar je najvišja podpora v zadnjih dveh letih. Za primerjavo, marca je predsednika podpiralo 53 odstotkov državljanov, maja leta 2009 pa 64 odstotkov.

Visoka podpora predsedniku je predvsem posledica smrti ameriškega sovražnika številka ena Osame bin Ladna, Obama pa najboljše ocene dobiva glede varnosti, čeprav je za volivce sicer najpomembnejše gospodarstvo. Kar 73 odstotkov vprašanih meni, da se bo Obama uspešno spopadel s terorističnimi grožnjami, 69 odstotkov pa jih je prepričanih, da mu jih bo uspelo obvarovati napadov.

Obami priljubljenost zrasla zaradi bin Ladna
Smrt Osame bin Ladna pa je malce popravila tudi gospodarske ocene, saj Obamovo vodenje gospodarstva in spopadanje z brezposelnostjo zdaj odobrava 52 odstotkov Američanov, še vedno pa jih 61 odstotkov ne podpira ravnanja Obama glede visokih cen bencina, na katere sicer predsednik ZDA nima nobenega vpliva.

Da je Obama trden vodja, je prepričanih 65 odstotkov Američanov, 63 odstotkov pa jih meni, da razume težave navadnih ljudi. Več kot polovica vprašanih (53 odstotkov) misli, da si Obama zasluži ponovno izvolitev, 43 odstotkov pa, da si tega ne zasluži. Za njegove možnosti na volitvah prihodnje leto je dober podatek to, da ga zdaj podpirata dve tretjini neodvisnih volivcev.

Newt Gingrich se je vključil v predsedniško tekmo
Medtem se je v predsedniško bitko vključil nekdanji predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Newt Gingrich, ki se bo potegoval za osvojitev republikanske nominacije. Svojo kandidaturo je 67-letni politik, ki se je iz kongresa umaknil leta 1999, napovedal preko svojega kanala na YouTubeu.

"Verjamem, da lahko Ameriki povrnemo priložnost in upanje, lahko zmanjšamo brezposelnost, zagotovimo varnost in uravnotežimo proračun," je povedal Gingrich in dodal: "To smo že naredili in lahko naredimo znova." V svojem nastopu na televiziji Fox je Gingrich povedal, da je predsednik Obama sprejel napačne odločitve, ki so pripeljale do izjemno slabih rezultatov.