Obama kljub vsem težavam nima dostojnega tekmeca med republikanci. Foto: EPA
Obama kljub vsem težavam nima dostojnega tekmeca med republikanci. Foto: EPA

Obami je od januarja podpora padla za sedem odstotkov.
Kar polovica Američanov predsednikovega dela na položaju ne odobrava, od tega mu trdno nasprotuje 37 odstotkov, kaže raziskava časopisa Washington Post in ameriške televizije ABC.
44 odstotkov Američanov meni, da je gospodarstvo v slabem položaju in 57 odstotkov jih meni, da Obama glede tega ne opravlja dobrega dela.

Največ podpore mormonu
Po drugi strani pa je manj kot polovica republikanskih volivcev in konservativno nagnjenih neodvisnih volivcev zadovoljnih z izborom morebitnih republikanskih kandidatov za predsedniške volitve leta 2012. Še največ, 16 odstotkov, podpore je dobil nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney. Kar 12 odstotkov konservativnih volivcev oziroma republikancev ne bi izbralo nobenega izmed kandidatov, 32 odstotkov jih nima mnenja o nobenem.

Sledi ameriški poslovnež Donald Trump z osmimi odstotki podpore, pred nekdanjim guvernerjem Arkansasa Mikom Huckabeejem s šestimi odstotki in nekdanjo guvernerko Aljaske Sarah Palin s petimi odstotki podpore. Preostali republikanci niso prejeli več kot dva odstotka podpore.

Če bi se za predsedniški položaj potegovala Obama in Rommey, bi Obama med vsemi volivci za štiri odstotke premagal Rommeyja, Huckabeeja za šest odstotkov, Trumpa za 12 odstotkov in Palinovo za 17 odstotkov. Rezultati ankete ponovno dokazujejo, da bo Obamov drug mandat odvisen izključno od tega, kakšen bo jeseni prihodnje leto gospodarski položaj ZDA.