Mitt Romney je po neuspešni kandidaturi leta 2008 napisal knjigo o vladi in zbiral denar za druge republikance. Foto: EPA
Mitt Romney je po neuspešni kandidaturi leta 2008 napisal knjigo o vladi in zbiral denar za druge republikance. Foto: EPA
V zadnji bitki za republikansko predsedniško nominacijo ga je premagal veteran iz Arizone John McCain. Foto: EPA

64-letni Romney, ki je za predsednika ZDA (neuspešno) kandidiral že leta 2008, sestavlja poseben odbor, ki bo raziskal njegove možnosti. "Čas je, da spravimo Ameriko nazaj na pot odličnosti," je dejal ob tem.
Obravnava na raziskovalnem odboru še ne pomeni, da je kandidat dejansko uradno v igri, se pa tako lahko dobro pripravi za kandidaturo. S postavitvijo odbora lahko Romney zdaj uradno začne zbirati denarna sredstva in graditi lastno prepoznavnost, ki mu že zdaj obeta najvišje možnosti med republikanci proti Obami.
Gospodarski adut
Romney aktualnega predsednika za zdaj napada predvsem na temo slabega ameriškega gospodarskega stanja: "Po vsej državi več kot 20 milijonov Američanov še vedno ne more najti službe ali pa so obupali nad iskanjem."
Romney, špekulantski investitor iz Bostona in ustanovitelj svetovalnega podjetja za menedžment meni, da je Obamova politika zgrešena, ker "ljudje okoli njega niso nikdar delali v pravem gospodarstvu".
"Washingtonski politiki so Ameriko usmerili na nevarno pot in vse skupaj se je v zadnjih dveh letih samo še poslabšalo. A prepričan sem, da so, s sposobnim vodstvom, najboljši časi Amerike še pred njo,"
je dodal v Detroitu rojeni poslovnež, ki je v svojo zadnjo predsedniško tekmo vložil več kot 40 milijonov dolarjev lastnega denarja.
Reforma, ki diši po Obami
Romney je tako še drugi vidnejši republikanec, ki je naznanil kandidaturo - potem, ko je to marca storil nekdanji guverner Minnesote Tim Pawlenty. A na poti do republikanske nominacije ga čakajo številne prepreke, še zlasti njegova precej zmerna politika, ki ne ugaja najbolj konservativnim volivcem.
Največjo zanko okoli njegovega vratu naj bi po poročanju BBC-ja predstavljala Romneyjeva reforma zdravstvenega sistema v Massachusettsu, ki močno spominja na tisto, ki jo je predsednik Barack Obama ob ostrem nasprotovanju republikancev sprejel leta 2009.

Nekateri pa vidijo težavo tudi v Romneyjevi mormonski veroizpovedi.