Republikanski senator je postal oster kritik Busheve administracije in vojne v Iraku. Foto: EPA
Republikanski senator je postal oster kritik Busheve administracije in vojne v Iraku. Foto: EPA
Hillary Clinton
Hillary Clinton se je že popolnoma posvetila svoji volilni kampanji. Foto: Reuters
McCain kritizira Rumsfelda

McCain, ki je tudi eden izmed kandidatov republikanske stranke za novega ameriškega predsednika, je ostro napadel politiko Busheve administracije do vojne v Iraku. Dejal je, da največji del krivde za polom ameriške vojske nosi ravno Donald Rumsfeld, ki je vojno v Iraku slabo upravljal.

John McCain je do zdaj veljal za enega najzvestejših privržencev predsednika Georgea Busha in je Rumsfelda ob njegovem odstopu celo zagovarjal.

Padanje podpore med volivci
Spremembo v McCainovem prepričanju je mogoče iskati le v vedno nižji javnomnenjski podpori tega republikanskega senatorja, ki naskakuje Belo hišo. Najverjetneje je sprevidel, da bo podporo med republikanskimi volivci dobil le s kritiko Busheve administracije, nad katero so Američani razočarani.

Ameriški predsedniški kandidati pa v teh dneh potujejo po zveznih državah, ki bodo prihodnje leto na strankarskih volitvah prve odločale o tem, katerega kandidata bo stranka nominirala za predsedniške volitve novembra 2008.

Hillary in Baracku dobro kaže
Javnomnenjske raziskave dobro leto in pol pred volitvami kažejo, da bodo to prve volitve v zgodovini ZDA, kjer imata realne možnosti za zmago ženska, demokratska senatorka Hillary Clinton, ali temnopolti kandidat, prav tako demokrat Barack Obama. Tako je pokazala raziskava o vplivu rase in spola na odločanje volivcev, ki jo je opravil Gallupov inštitut za raziskavo javnega mnenja.

McCain kritizira Rumsfelda