Ruski predsednik Medvedjev je ob koncu leta v pogovoru za rusko televizijo razkril poglede na pretekle dogodke, pogled pa je usmeril tudi v prihajajoče leto. Foto: Reuters
Ruski predsednik Medvedjev je ob koncu leta v pogovoru za rusko televizijo razkril poglede na pretekle dogodke, pogled pa je usmeril tudi v prihajajoče leto. Foto: Reuters
Medvedjev je rusko intervencijo v Gruziji utemeljeval z besedami, da je preprečila genocid. Foto: EPA

V pogovoru ob koncu leta je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev dal vedeti, da ne bo popuščal novoizvoljenemu predsedniku ZDA Baracku Obami in njegovi adminiatraciji, hkrati pa izrazil upanje, da bosta Rusija in ZDA "uspeli zgraditi učinkovitejše in zanesljivejše odnose ter nič manj kot to."

Rusije danes ne morejo pokoriti
"Ruski interesi morajo biti zavarovani z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Najprej bomo uporabili mednarodna in pravna orodja, a, če bo to potrebno, tudi elemente sile," je bil odločen. Medvedjev, ki ni nič bolj navdušen nad ameriškim protiraketnim ščitom kot njegov predhodnik Vladimir Putin, je napovedal, da bo v odgovor na postavitev delov ščita v Evropi poslal izstrelke v Kaliningrad, obregnil pa se je tudi ob dolgoročne načrte zveze Nato, da se razširi na vzhod, na nekdanji sovjetski republiki Ukrajino in Gruzijo. "Danes čutim poskus, da bi "Rusijo postavili na njeno mesto". In če so pred časom, ko je bila Rusija v povsem drugačnem položaju, taki poskusi obrodili sadove, je v današnjem položaju to popolnoma nedopustno."

Vojna v Gruziji neizbežna
Spregovoril je o avgustovski vojni v Gruziji, ki je bila po njegovih besedah neizogibna in na katero je bila Rusija pripravljena. "Škoda je bila zaradi te priprave minimalna. Ruska vojska je uničila vojaško infrastrukturo Gruzije, tako da se je izognila dejanjem, ki bi imela nečloveški značaj," je menil in napadel gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija. "Sumili smo, da ima naš gruzijski kolega težave v možganih, a se nismo zavedali, da so tako resne."

Ukrajina mora odplačati dolg
Požugal je tudi Ukrajini in ji zagrozil, da bodo, če ne plača dve milijardi dolarjev dolga za zemeljski plin, ki ji ga je dobavila Rusija, do "zadnjega rublja," "njihovo gospodarstvo prizadele zahteve in sankcije Ruske federacije." To bi lahko pomenilo prekinitev dobave plina s 1. januarjem, kar bi lahko prekinilo dobavo ruskega plina v Evropo čez Ukrajino.

Medvedjev ne vidi razloga za paniko
Seveda se ni mogel izogniti niti finančni krizi. Ruske borze so od maja, ko je Medvedjev v Kremlju zamenjal Putina, izgubile okoli 70 odstotkov svoje vrednosti, tovarne pa so odpustile že na tisoče delavcev. Medvedjev je priznal, da bo brezposelnost v Rusiji verjetno še naraščala, a da je kriza znotraj obvladljivih meja. Napovedal je, da bo Rusija prebrodila gospodarsko krizo, a da bo moral rubelj postati "fleksibilnejši."

T. V.