Medvedjev je skeptičen glede uspešnosti ustavnih sprememb v srednjeazijski Kirgiziji. Foto: EPA
Medvedjev je skeptičen glede uspešnosti ustavnih sprememb v srednjeazijski Kirgiziji. Foto: EPA
Kako so se odločili Kirgizijci?

Kirgizi so v nedeljo na referendumu z veliko večino, več kot 90 odstotki, podprli ustavne spremembe, ki predvidevajo bistveno zmanjšanje pristojnosti predsednika države, omejujejo politično moč posameznih strank in tlakujejo pot za izvedbo parlamentarnih volitev.

"Kirgizija potrebuje močno oblast"
Po objavi izidov se je iz Toronta, kjer je sodeloval na vrhu skupine držav G20, oglasil tudi ruski predsednik Medvedjev. Dejal je, da kirgiške oblasti že zdaj niso sposobne v državi vzpostaviti reda, zato ne razume, kako bi lahko parlamentarna republika delovala in ne zgolj spodbudila vrste težav in skrajnežev v državi.

"Bo to pripeljalo do verige trajnih težav - reorganizacije parlamenta, prihoda na oblast različnih političnih skupin, neprestanih zamenjav na vodilnih položajih in na koncu tudi krepitve moči tistih s skrajnimi stališči?" se je vprašal Medvedjev in dodal: "V tem trenutku za Kirgizijo obstaja več scenarijev, tudi tisti najbolj neprijeten - razpad države. Da bi se temu izognili, je potrebna močna in dobro organizirana oblast."

Zadnje izjave Medvedjeva so sicer v velikem neskladju s prvotno podporo Kremlja novi kirgiški vladi, ki je prišla na oblast po uporu sedmega aprila, ki je s stolčka vrgel predsednika Kurmanbeka Bakijeva.

Kako so se odločili Kirgizijci?