Odkar je prišel na predsedniški položaj, se pojavljajo vprašanja, koliko oblasti ima res v rokah Medvedjev oziroma koliko je je zadržal Putin. Foto: EPA
Odkar je prišel na predsedniški položaj, se pojavljajo vprašanja, koliko oblasti ima res v rokah Medvedjev oziroma koliko je je zadržal Putin. Foto: EPA
Vladimir Putin in Dmitrij Medvedev
Medvedjev je zatrdil, da Putin ne vleče niti iz ozadja. Foto: EPA

"V naši državi, kjer je toliko birokracije, ne bi nihče niti dvignil prsta, ne da bi jaz prej podpisal papir, tudi če so drugačnega mnenja o tem, kdo je glavni," je povedal v pogovoru za CNN. "To je jasno vsem, ki želijo, da se kaj naredi," je še pristavil in se tako odzval na namigovanja, da je kot fasada, za katero pa niti v resnici vleče nekdanji predsednik, sedaj pa premier Vladimir Putin. "Zunanja politika? V tej državi jo vodi le en človek, predsednik. Vse napotke, vse odločitve sprejme predsednik," je zatrdil.

Med pogovorom je Medvedjev spregovoril tudi o ameriškem kolegu Baracku Obami, iranskih jedrskih ambicijah in Izraelu.

"Obama ima stališče, a tudi posluša"
"Rad komuniciram s predsednikom Obamo. Med njegovim obiskom v Rusiji sva imela zelo resen pogovor. Preračunal sem, da sva skupaj preživela osem ur. To je precej veliko časa za tak tip srečanja," je razkril. "Svojemu kolegu sem hvaležen, ker želi rešiti veliko težav. To je pomembno. Še eno dobro lastnost ima: posluša tvoje argumente. Oblikuje svoje stališče, ki se morda ne ujema z ruskim stališčem, a to je vsaj rezultat dobro premišljene politike, premišljenega pristopa o tem, kaj je dobro in kaj ni dobro za ZDA. V tem pogledu se je udobno pogovarjati z njim," je razkril nekaj o svojem menju in odnosu z Obamo.

Boljši odnosi z Zahodom
Medvedjev je poudaril, da si Rusija želi boljših odnosov z Zahodom. "Obstajajo vprašanja, pri katerih ne bomo dosegli napredka brez obojestranske pomoči," je dejal ob tem in kot eno takih vprašanja navedel podnebne spremembe. "Računam na dejstvo, da tudi Zahod potrebuje dobre odnose z Rusijo, to pa ni enosmerni promet."

Medvedjeva ne skrbi morebitni izraelski napad na Iran
Washington in Moskva se ne strinjata glede Irana in morebitnih korakov v Varnostnem svetu Združenih narodov, s katerimi bi prisilili Teheran, da izpolni zahteve ZN-a glede svojega jedrskega programa. "Resnično verjamem, da Iran potrebuje sistem motivov in spodbud glede svojega jedrskega programa," je povedal ruski predsednik.

Rusija je Iranu prodala svoj protiletalski raketni sistem. Medvedjev je zatrdil, da je prodani sistem v skladu z mednarodnim pravom in da gre za obrambni sisitem. Prodaja najbolj skrbi Izrael, ki vidi Iran kot grožnjo svoji nacionalni varnosti.

Na vprašanje, ali ga ne skrbi, da bi lahko Rusija s prodajo orožja Iranu povzročila zahteve znotraj Izraela po napadu na Iran, še preden bi ta lahko vzpostavil obrabni sistem je odvrnil, da so mu izraelski predstavniki zatrdili, da judovska država nima načrta za napad. "Naša naloga je zagotoviti, da bo Bližnji vzhod miren kraj kjer lahko ljudje normalno živijo," je pristavil.