Voditelji naj bi napovedali, da se bo svetovno gospodarstvo iz krize izvleklo konec prihodnjega leta. Foto: EPA
Voditelji naj bi napovedali, da se bo svetovno gospodarstvo iz krize izvleklo konec prihodnjega leta. Foto: EPA
Angela Merkel
Merklova pravi, da lahko Kitajska s svojimi rezervami naredi veliko. Foto: EPA

Eden izmed razlogov, da v izjavi, ki sicer zavrača protekcionizem in poziva k obuditvi zastalih pogovorov o svetovni trgovini, ni omenjenih določil, je Nemčija, ki opozarja, da pretirane injekcije v finančni sistem lahko privedejo do nasprotnega učinka. 24-stranski osnutek predvideva, da se bo globalni "output" povečal za več kot 2 odstotni točki in da bo na novo ustvarjenih 20 milijonov delovnih mest. Skupaj s povečanjem sredstev za preoblikovan Mednarodni denarni sklad naj bi se svetovna gospodarska rast povečala proti koncu prihodnjega leta.

Merklova proti pretiravanju
V intervjuju za Financial Times je nemška kanclerka Angela Merkel dejala, da bo voditelje opozorila, naj bodo pazljivi pri finančnih injekcijah za oživitev gospodarske rasti, saj lahko dosežejo nasprotni učinek od željenega. Zato je zavrnila nove pozive k večji porabi nemških javnih sredstev za oživitev gospodarstva kot del usklajenega globalnega odziva na krizo.

Ob tem je dejala, da ni ključnega pomena le obuditev gospodarstva, ampak tudi zagotoviti, da se taka kriza več ne ponovi. "Kriza ni nastala, ker bi bilo premalo denarja, ampak zato, ker smo ustvarili gospodarsko rast s preveč denarja in ta rast ni bila vzdržna. Če se želimo iz tega kaj naučiti, potem ne smemo ponoviti napak iz preteklosti," je pojasnila kanclerka.

Za povečanje povpraševanja v državi je Nemčija že namenila 4,7 odstotka odstotka BDP-ja v prihodnjih dveh letih, pravi Merklova, ob tem pa zavrača primerjavo s Kitajsko, ki je sprejela 600 milijard evrov vreden stimulacijski načrt za dvig domačega povpraševanja.

"Kitajska ima rezerve"
"Menim, da lahko Kitajska s svojimi ogromnimi rezervami naredi veliko več (kot Nemčija) za spodbuditev gospodarstva. Smo v popolnoma drugačnem položaju, saj imamo negativne rezerve," je dejala Merklova, s čimer je pokazala na 1.547 milijard evrov javnega dolga.

Hkrati je povedala, da pričakovanja glede zasedanja, ki se bo začelo 2. aprila, ne smejo biti prevelika. "Govorili bomo o gradnji načrta za nov svetovni finančni trg in tega nam ne bo uspelo končati v Londonu," pojasnjuje kanclerka, pri tem pa dodaja, da se bodo morali voditelji zagotovo še sestati. "Naredili bomo prve korake za okrepitev Mednarodnega denarnega sklada (IMF), a zagotovo ne bo dogovora o dokončnih reformah," je bila konkretna. Pri tem je tudi presodil, da bodo zelo pomembno vlogo igrale ekonomije v razvoju, kot sta Indija in Kitajska.

M. R. (Financial Times)