Foto:
Foto:
Nekdanji jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević trdi, da je nedolžen.
Podpis mirovne pogodbe o Balkanu leta 1995 v Elizejski palači v Parizu: tedanji španski predsednik Felipe Gonzalez, Slobodan Milošević, Bill Clinton in britanski premier Tony Blair.

Zaradi njegovih zdravstvenih težav so začetek obrambe že večkrat preložili. Slobodan Milošević, ki se od začetka procesa februarja 2002 brani sam, je predstavitev obrambe začel z uvodno izjavo, za katero je imel na voljo štiri ure.

Ker je imelo tožilstvo za uvodni nagovor tri dni časa, se je Milošević že pritožil, vendar so njegovo pritožbo zavrnili.

Uvodni nagovor o krivcih za morijo na Balkanu
O vseh točkah obtožnice je dejal, da so predrzne laži in popolno potvarjanje zgodovine. Za največji mednarodni zločin je označil razpad večetnične, večverske SFR Jugoslavije.

Oboroženi spopadi so se začeli z nasilno odcepitvijo Slovenije leta 1991, ko so slovenske paravojaške sile pobijale vojake Jugoslovanske ljudske armade (JLA) na meji z Madžarsko in Avstrijo, je povedal Milošević. Na ukaz Nemčije in Vatikana in ob pomoči ZDA in EU-ja je bila uničena multikulturna, večverska in večetnična država, na njenem ozemlju pa so nastale mini državice.

Za vojno na Hrvaškem je Milošević obtožil hrvaške paravojaške sile Teritorialne obrambe, za izbruh spopadov v BiH-u islamske skrajneže, za nasilje na Kosovu pa albanske teroriste. Srbi so bili po njegovih besedah največja žrtev vojn na Balkanu.

Zaslišanja prvih prič naj bi se začela prihodnji torek, dotlej pa bo sodišče preučilo njegove najnovejše zdravstvene izvide in možnost, da mu dodelijo zagovornika.

Kar 1.631 prič Miloševićeve obrambe
Sodišče želi, da bi obtoženi predstavitev dokazov svoje obrambe - na voljo bo imel 150 delovnih dni - končal do konca oktobra prihodnje leto. Ker pa je Milošević že napovedal, da namerava na sodišče pozvati kar 1.631 prič, med njimi tudi britanskega premierja Tonyja Blaira in nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona, se utegne proces tudi zaradi možnih vnovičnih preložitev zavleči celo v leto 2006. Zaradi šibkega zdravja nekdanjega jugoslovanskega predsednika je moralo namreč sodišče proces doslej preložiti že 66-krat.

63-letnega nekdanjega jugoslovanskega predsednika obtožnica bremeni zločinov proti človeštvu, vojnih zločinov in genocida na Hrvaškem, v BiH-u in na Kosovu.