Belorusi so se v zadnjih dneh množično pripravljali na mrzle radiatorje. Foto: EPA
Belorusi so se v zadnjih dneh množično pripravljali na mrzle radiatorje. Foto: EPA

Ruski predstavniki so potrdili, da se je Belorusija v letu 2007 za tisoč kubičnih metrov zemeljskega plina obvezala plačevati po 100 dolarjev namesto dosedanjih 46 dolarjev.

Kljub temu pa Moskva vztraja, da mora Minsk dogovor podpisati tudi za leta med 2008 in 2011.

Ruska družba Gazprom, ki je pred dnevi zagrozila z ustavitvijo plina beloruskim porabnikom, Minsk pa je v zameno napovedal zaprtje tranzitnih plinovodov do zahodne Evrope, še ni potrdila dogovora. Največje rusko energetsko podjetje namreč meni, da beloruska delegacija na pogajanjih v Moskvi ni imela dovolj pooblastil za podpis končnega dogovora za nakup ruskega plina.

Gazprom vstopa v Beltransgas
Predstavnik vlade v Minsku je dogovor potrdil, a ni izdal podrobnosti. Povedal je le, da so dosegli dogovor tudi o Gazpromovem nakupu 50-odstotnega deleža nacionalne družbe Beltransgas, kar naj bi bila ena osrednjih zahtev Rusije za ohranitev ugodne cene, ki bo tudi poslej znašala precej manj, kot za enako količino plina plačujejo druge ruske odjemalke. Z deležem v Beltransgasu bi se namreč Gazprom znebil velikih odškodnin, ki jih plačuje za pretovor plina prek beloruskega ozemlja. Gruzija bo prihodnje leto plačevala po 235 dolarjev, Ukrajina pa 130 dolarjev za 1.000 kubičnih metrov plina.