Vojaki Afriške unije bodo ostali v Darfurju do konca decembra. Foto: EPA
Vojaki Afriške unije bodo ostali v Darfurju do konca decembra. Foto: EPA
Protesti proti prihodu ZN-ovih sil
Podporniki sudanskega predsednika Baširja so ob napovedi ZN-ovega prihoda protestirali. Foto: EPA

Odločitev so sporočili po sestanku voditeljev držav Afriške unije ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku. Sudanski zunanji minister naj bi že pozdravil odločitev AU-ja in ob tem dodal, da bi bilo bolje, če bi misijo podaljšali za pol leta.

Kot je dejal predsedujoči sestanku, predsednik Burkine Faso Blaise Campaore, bodo sile AU-ja še okrepili z vojaškimi pripadniki afriških držav, logistično podporo ZN-a in finančno pomočjo Arabske lige.

Združeni narodi pa so sprti strani v Darfurju pozvali, naj med svetim islamskim mesecem ramazanom odložita orožje in umirita strasti.

Sprva napovedan umik do konca meseca
AU je sicer v začetku meseca sporočil, da bo v skladu z načrtom in zaradi pomanjkanja denarja konec meseca zapustil Darfur. ZN je napovedal, da bo tja poslal 22.000 svojih vojakov, čemur pa sudanska vlada vseskozi nasprotuje. Sudanski zunanji minister Al Samani Al Vasila je pozdravil odločitev AU-ja in dejal, da je lažje, če mednarodna skupnost finančno in tehnično pomaga misiji AU-ja, ki je že v Sudanu, kot pa da tja pride nova misija in začenja od začetka.

Sudanski predsednik Al Bašir je predtem dejal, da namerava ZN s svojimi silami zamenjati AU-jeve. S tem sionističnim dejanjem naj bi oslabili države na tem območju in tako pomagali Izraelu. Ostre kritike je namenil tudi poročilom humanitarnih organizacij, ki naj bi bila po njegovem pretirana.

V triletnih spopadih med različnimi plemeni je v Darfurju umrlo več kot 200.000 ljudi, več kot dva milijona pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Človekoljubne organizacije opozarjajo na velike razsežnosti humanitarne krize, ki ji za zdaj ni videti konca.