Ministrica z zelo kratkim stažem je odstopila po odkritju, da je že večkrat prinesla okrog državo, ki jo zdaj vodi njena stranka. Foto: EPA
Ministrica z zelo kratkim stažem je odstopila po odkritju, da je že večkrat prinesla okrog državo, ki jo zdaj vodi njena stranka. Foto: EPA
Švedska vlada pred stavbo spodnjega doma parlamenta.
Vlada lahko pozabi na prvih sto dni miru. Foto: EPA

Po besedah premierja Fredrika Reinfeldta mu je ministrica in članica njegove Zmerne stranke odstop predlagala sama, potem ko so mediji odkrili, da je Boreliusova v 90. letih nezakonito zaposlila varuške za svoje štiri otroke in se s tem izognila visokim švedskim davkom in drugim pristojbinam.

Kasneje je prišlo na dan, da se je Boreliusova izognila tudi plačilu dela davščin za poletno hišo na jugu države, saj jo je kupila prek podjetja, ki je imelo sedež v brezcarinskem območju.

Goljufala še najmanj dva ministra
Z odstopom Boreliusove pa težav za desnosredinsko koalicijo štirih strank še ni konec, saj opozicija zahteva tudi odstop kulturne ministrice Cecilie Stego Chilo. Ta je prav tako zaposlila varuško na črno, z ministrsko kolegico Boreliusovo pa jo druži še dolgoletno uspešno izogibanje plačevanju RTV-naročnine, ki jo mora po švedskih zakonih plačati vsak lastnik televizijskega sprejemnika.

Isto je počel tudi minister za selitve Tobias Billstrom. Izogibanje plačilu RTV-naročnine je sicer na Švedskem, ki ima eno najvišjih davčnih bremen za državljane na svetu, pogost pojav, vendar pa je zelo nenavadno za visoke politike.

Nova švedska koalicija, ki je po 12 letih nadomestila vladavino socialdemokratov, se zavzema za nižje davke in ustvarjanje novih delovnih mest. Vlada bo svoj prvi proračun v parlament, v katerem ima koalicija 178 od 349 sedežev, poslala prihodnji teden.