Po 12 letih vladanja socialnih demokratov je na oblast prišla liberalno-konservativna koalicija, ki jo sestavljajo štiri stranke. Foto: EPA
Po 12 letih vladanja socialnih demokratov je na oblast prišla liberalno-konservativna koalicija, ki jo sestavljajo štiri stranke. Foto: EPA

57-letni Bildt se ponaša z dolgo politično kariero: po opravljanju premierske funkcije v letih 1991-1994 je postal odposlanec EU-ja za nekdanjo Jugoslavijo, kasneje pa je delal kot posebni odposlanec ZN-a za Balkan.

Desnosredinska vlada bo pod vodstvom 41-letnega Reinfeldta največ pozornosti namenila zmanjšanju davkov in zagotavljanju novih delovnih mest, saj naj bi bila po Reinfeldtovem mnenju nezaposlenost kar 20-odstotna. Na septembrskih volitvah je koalicija štirih strank nastopila pod imenom Zavezništvo za Švedsko in za dobra dva odstotka premagala stranko takratnega premierja Görana Perssona.

Reinfeldt in Bildt sta v preteklosti že sodelovala, saj je bil Bildt predsednik zmerne stranke takrat, ko je Reinfeldt vodil njen podmladek. Stranka je med predsedovanjem Reinfeldta, ki je zdaj na njenem čelu, storila velik korak proti sredini, k čemur je veliko pripomogel tudi Anders Borg, novi švedski finančni minister.

Švedski mediji so izpostavili tudi dejstvo, da je v vladi tudi homoseksualec, to je minister za okolje Andreas Carlgren, v Burundiji rojena Nyamko Sabuni pa je ministrica za integracije in enakost.