V Milanu kokain skupaj z alkoholom uživa 16.000 mladih. Foto: EPA
V Milanu kokain skupaj z alkoholom uživa 16.000 mladih. Foto: EPA

Ugotavljajo, da se povečuje uživanje kokaina skupaj z alkoholom, še posebej naj bi se to dogajalo v Milanu, kjer to počne 16.000 mladostnikov, starih od 14 do 19 let. V Italiji je vsak peti človek, star od 15 do 19 let kokain poskusil vsaj enkrat, pet odstotkov mladostnikov pa ga uživa redno.

Italijanski časopis Corriere della Sera, ki se sklicuje na podatke zdravstvenih ustanov, policije in organizacij za boj proti odvisnosti od mamil, je zapisal, da kokain sicer uživa približno dva milijona Italijanov. Zdravniki so nad temi številkami zaskrbljeni in opozarjajo na številne mlade, ki so zaradi zlorabe mamil, predvsem kokaina, morali poiskati pomoč na urgenci.

Lani je zaradi travm ter srčnih in duševnih bolezni, ki jih je povzročilo uživanje "belega prahu", prvo pomoč poiskalo več kot 2.000 mladih.

Srčni bolnik zaradi kokainskega infarkta
Podatki o številu uživalcev mamil tako rekoč ne obstajajo, pravi direktor službe za odvisnost v milanskem zdravstvenem zavodu Riccardo Gatti. Pri tem je opozoril, da je skrb vzbujajoče število ljudi, ki zaradi mamil poiščejo zdravniško pomoč. "Kdor bolnišnico obišče zaradi infarkta, ki ga povzroči kokain, preprosto postane srčni bolnik," je pojasnil Gatti. Italijanski kardiologi trdijo, da tretjina mladostnikov s srčnimi težavami uživa mamila.

M. R.