V Mehiki so vajeni zločinov vseh vrst, a Jimenezova mladost in natančen opis umorov brez obžalovanja sta zbudila pozornost tako pri njih kot v ZDA. Foto: EPA
V Mehiki so vajeni zločinov vseh vrst, a Jimenezova mladost in natančen opis umorov brez obžalovanja sta zbudila pozornost tako pri njih kot v ZDA. Foto: EPA

Sodnik je najstnika Edgarja Jimeneza, ki ima vzdevek El Ponchis (Pokrov), za tri leta poslal v strogo varovan prevzgojni zavod, kar je najdaljša kazen, ki jo mehiški zakoni dovoljujejo za mladoletne. Poleg tega bo moral plačati okoli 400.000 dolarjev kazni. Prijeli so ga decembra lani, ko je skušal na skrivaj pobegniti v ZDA.

Mehiške oblasti so dejale, da je najstnik odgovoren za vsaj tri ugrabitve, ki jih je izvedel kot član enega izmed mafijskih kartelov. Američan je pred časom pred kamero priznal svoja dejanja in tudi natančno opisal, kako je žrtvam vzel življenje, kar je sprožilo veliko zgražanje po vsem svetu, še posebej zaradi njegove starosti.

Prerezal jim je vratove
Na sojenju, ki je bilo zaprto za javnost, so tožilci poklicali 43 prič, obramba ni dobila niti ene. "Obtoženec se je med sodnim postopkom vedel vzorno. Bil je miren, sproščen in resen, procesa ni prekinjal," je dejal predstavnik sodišča v mestu Miacatlan Irvin Vergara.

Najstnik je sicer po aretaciji novinarjem brez slabe vesti dejal, da je umoril štiri ljudi. "Kako si to storil?" so ga vprašali, on pa jim je odgovoril: "Prerezal sem jim vratove." Njegovo priznanje izredno krvavih dejanj se je kmalu znašlo tudi na spletnem portalu YouTubu.

Oblasti opozarjajo, da karteli v zadnjem času v svoje vrste vabijo vse več najstnikov. Mehiški boj z oboroženimi tolpami je v zadnjih štirih letih in pol zahteval že 40.000 življenj.