Pogreb je bil hkrati protest proti sirskemu vmešavanju v libanonske notranje zadeve. Foto: EPA
Pogreb je bil hkrati protest proti sirskemu vmešavanju v libanonske notranje zadeve. Foto: EPA
Libanonska zastava
Libanon še vedno pretresajo umori protisirskih politikov in novinarjev. Foto: EPA

Sprevoda s krsto Gebrana Tuenija se je udeležila množica ljudi, ki so protestirali proti sirskim oblastem, ki naj bi bile vpletene v ponedeljkov atentat.

Damask zanika vpletenost
Gebran Tueni, sicer direktor dnevnika An Nahar, je bil ubit v atentatu z avtomobilom bombo v krščanski četrti na obrobju Bejruta. Poleg njega so bili ubiti še trije ljudje. Odgovornost je prevzela neka neznana muslimanska skupina z imenom Bojevniki za enotnost in svobode v al Šamu. Slednje je ime za Veliko Sirijo, zato so mnogi prepričani, da je v umor vpletena soseda. Sirske oblasti so sicer odgovornost zanikale, za kaos v Libanonu pa okrivile vmešavanje tujine.

Libanon je pred dnevi napovedal, da bo sojenje odgovornim za vrsto atentatov, ki so se zgodili v Libanonu v zadnjem času, prepustila mednarodnemu sodišču.

Sirija jo je zaenkrat odnesla
Varnostni svet ZN-a ni odločal o morebitni uvedbi ukrepov proti Siriji zaradi domnevne vpletenosti v umor Rafika Haririja.

Vodja preiskovalne komisije o umoru nekdanjega libanonskega premierja Haririja Detlev Mehlis je v VS-ju predstavil zadnje poročilo o preiskavi. Mehlis je Sirijo obtožil pomanjkljivega sodelovanja s komisijo.

Sirski veleposlanik pri ZN-u Fejsal Mehdal je obtožbe zanikal, saj meni, da Damask sodeluje popolnoma in pravočasno ter bo tako delal še naprej. V poročilu so za sodelovanje pri umoru obtoženi libanonski in sirski obveščevalci.

Sirija zažgala dokumentacijo
Mehlis je tudi napovedal, da se poslavlja od vodenja komisije, VS pa je zaprosil, da za šest mesecev podaljša mandat preiskovalni komisiji, ki bi se moral izteči 15. decembra. Po njegovem mnenju bi sicer komisija potrebovala najmanj dve leti za preiskavo, saj so mu priče povedale, da je Sirija zažgala vso obveščelano dokumentacijo, povezano z Libanonom.