Monti bo nasledil Berluconija. Foto: EPA
Monti bo nasledil Berluconija. Foto: EPA
Italija
V dogajanje v Italiji so uprte oči domače in svetovne javnosti. Foto: EPA
Monti sestavlja vlado

Angelino Alfano, sekretar Ljudstva svobode, stranke nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, je srečanje z Montijem označil za "pozitivno" in ob tem izrazil prepričanje, da so Montijeva prizadevanja za oblikovanje vlade "obsojena na uspeh".

Alfano podrobnosti o sestavi prihodnje ministrske ekipe ni razkril, je pa ob tem ponovil stališče svoje stranke, da bodo vlado podprli, če bo njen program temeljil na izvedbi gospodarskih reform, ki jih od Italije pričakuje Evropska unija.

Monti se je predtem srečal s predstavniki največje opozicijske Demokratske stranke, ki je prav tako izrekla podporo Montijevi vladi. Predsednik DP-ja Pierluigi Bersani je po srečanju dejal, da njegova stranka pri tem ni postavila nobenih pogojev glede mandata Montijeve vlade.

V teh dneh so namreč mediji poročali, da Monti ni pripravljen voditi začasne vlade s časovno omejenim mandatom, ki bi se posvečala zgolj uresničevanju gospodarskih reform, ampak da želi ostati na položaju do konca rednega mandata zdajšnje vlade, tj. do leta 2013.

Bersani se je izrekel tudi za vstop politikov v Montijevo vlado, ki naj bi bila po nekaterih napovedih sestavljena iz strokovnjakov. V vlado bi tako lahko vstopila nekdanji premier Guiliano Amato in nekdanji državni sekretar Gianni Letta.

Monti se je srečal tudi s predstavniki sindikatov in delodajalcev. Vodja najmočnejšega italijanskega sindikata CGIL Susanna Camusso je Montija pozvala k uvedbi davka na premoženje. Zatrdila je še, da Italija potrebuje gospodarsko politiko, ki bo upoštevala socialno pravičnost.

Vodja industrijskega združenja Confindustria Emma Marcegaglia se je izrekla za čimprejšnje oblikovanje začasne vlade, ki se mora lotiti reform, ki so bistvene za gospodarsko rast. Izrekla se je tudi za ukrepe v podporo podjetništvu v Italiji.

Po napovedih bo Monti člane svojega kabineta imenoval v sredo, potem ko bo na jutranjem srečanju predsednika države Girogia Napolitana obvestil, da mu je uspelo sestaviti vlado.

Vlada pa bi lahko zaupnico v parlamentu dobila v petek, kar je dva dni po od začetka omenjani sredini tedna.

Italijanski predsednik Napolitano je mandat za sestavo nove vlade Montiju poveril v nedeljo, potem ko je v soboto zvečer s položaja predsednika vlade odstopil Silvio Berlusconi. Napolitano je Montiju podelil mandat v upanju, da bo nova vlada sposobna uresničiti potrebne protikrizne ukrepe, s čimer si bo država znova pridobila zaupanje finančnih trgov.

Ključni bodo program, člani vlade in časovni mandat
Tri ključne teme, okoli katerih so se vrtela pogajanja med Montijem in strankami, so program, člani in časovni mandat vlade. Iz vodstev manjših strank, ki so se z Montijem srečale v ponedeljek, je bilo slišati, da novi mandatar ponuja reformni program s številnimi odrekanji, ob tem pa tudi ukrepe za spodbujanje zaposlovanja mladih, med katerimi vlada skoraj 30-odstotna brezposelnost, ter ukrepe za spodbujanje šibke gospodarske rasti.

Italija je pod časovnim pritiskom, naj čim hitreje imenuje novo vlado, a je Monti v ponedeljek povedal, da je nepreudarno hiteti, saj si želi, da bi svoji ministrski ekipi zagotovil podporo med vsemi strankami. Ob tem je dal Monti svojim sogovornikom vedeti, da ni pripravljen prevzeti le vodenja začane vlade, ki bi imela časovno omejeni mandat za uresničevanje gospodarskih reform, kot to zahtevajo nekatere stranke, ampak si želi ostati na položaju do konca rednega mandata sedanje vlade, do leta 2013.

Pritisk vlagateljev na Italijo ni popustil
Kot je iz Rima za Radio Slovenija poročala Mojca Širok, je blagodejni učinek zamenjave vlade na italijanske vrednostne papirje trajal natanko dve uri, pritisk vlagateljev na italijanske vrednostne papirje pa kljub pričakovanjem ni popustil. Razlika med desetletnimi italijanskimi in referenčnimi nemškimi državnimi obveznicami se je znova povzpela nad 500 bazičnih točk, milanska borza pa je trgovanje končala dva odstotka pod rdečo črto.

Monti sestavlja vlado