Foto:
Foto:
Naser Orić
Haaški osumljenec Radovan Karadžić je na begu že več let.

Nekdanji poveljnik sil ZN-a med vojno v BiH-u je na procesu proti nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću izrazil prepričanje, da so Srbi pokol v Srebrenici storili iz maščevanja.

Pokol v Srebrenici maščevanje
Dve leti prej so namreč muslimanske sile pod vodstvom Naserja Orića izvedle poboj srbskega prebivalstva v Srebrenici. "Vedel sem, da se Srbi želijo maščevati za svoje mrtve na pravoslavni božič, ki jih je pobil Orić, ker je bilo celotno prebivalstvo ogorčeno, sovražilo je Orića in želelo maščevanje za vsako ceno," je haaškim sodnikom pojasnil Morillon. "V to sem globoko prepričan, a nikakor ne želim upravičiti ali zmanjšati zločina, ki je bil storjen leta 1995."

Francoski general prebivalcem zagotovil varnost
Morillona številni povezujejo predvsem s pokolom v Srebrenici. Marca 1993 je namreč prebivalcem Srebrenice zatrjeval, da so pod zaščito Združenih narodov in da jih ne bo zapustil. Dve leti pozneje je mesto padlo v roke srbskim silam pod vodstvom generala Ratka Mladića. Te so izvedle pravi množični pokol, v katerem je umrlo okoli 7.000 Muslimanov.

Resnični nosilec oblasti Mladić
Morillon je dejal, da je takrat vedel, da je Milošević edini človek, ki mu lahko pomaga rešiti prebivalce Srebrenice, zato ga je marca 1993 tudi obiskal. Po njegovih besedah je bil sicer edini resnični nosilec oblasti na ozemlju Republike srbske general Ratko Mladić, ki naj bi se izmikal vsakemu nadzoru, kljub temu pa je imel Milošević določen vpliv nanj.

Nekdanjega poveljnika muslimanskih enot v Srebrenici Naserja Orića je haaško sodišče prav tako obtožilo vojnih zločinov. Sedaj čaka v priporu na začetek sojenja. Orić je obtožen umorov, krutega ravnanja, uničevanja vasi ter ropanja javne in zasebne lastnine med letoma 1992 in 1993 v Srebrenici.

Karadžića ni v Beogradu
Visoki srbski funkcionar je zavrnil trditve haaške tožilke Carle del Ponte, da Radovan Karadžić živi v Beogradu. Trditve del Pontejeve naj bi škodovale srbski demokraciji, saj se pojavljajo ravno v času, ko reformistične stranke poskušajo sestaviti novo vlado in preprečiti nacionalistom vrnitev na oblast. Funkcionar, ki želi ostati anonimen, je trditve označil za znanstveno fantastiko.

Del Pontejeva je v sredo dejala, da ima zanesljive podatke, da Beograd nudi zatočišče nekdanjemu voditelju bosanskih Srbov Karadžiću, nekdanjemu generalu Ratku Mladiću in še 14 osumljencem.