Lavrov poudarja, da je potrebno najti tako rešitev za Kosovo, da bo sprejemljiva za obe strani. Foto: EPA
Lavrov poudarja, da je potrebno najti tako rešitev za Kosovo, da bo sprejemljiva za obe strani. Foto: EPA

Novico je objavil prištinski časnik Koha Ditore, ki naj bi na vpogled dobil sporočilo Rusije EU-ju, kjer naj bi bilo izpostavljeno tudi, da je potrebno pogajanja o prihodnjem statusu Kosova nadaljevati v letu 2007, tudi če Beograd in Priština ne bi dosegla sporazuma do konca leta.

Moskva v poročilu EU-ju piše še, da z zahtevo, ki jo je kontaktna skupina naslovila na posebnega odposlanca za Kosovo Marttija Ahtisaarija glede oblikovanja predloga za rešitev statusa pokrajine, ni mišljeno nikakršno vsiljevanje rešitve, ki ne bi bila sprejemljiva za Beograd. Enako mnenje imajo tudi o članstvu Kosova v mednarodnih organizacijah in o drugih vprašanjih, ki so v nasprotju z neodtujljivimi pravicami vsake suverene države.

Lavrov proti prenagljenim odločitvam
Nasprotovanje Moskve vsiljevanju rešitev za Kosovo je na sredinem srečanju s srbskim zunanjim ministrom Vukom Draškovićem, ki se je v Moskvi mudil na 15. ministrskem sestanku Organizacije za čezmrsko sodelovanje, potrdil tudi njegov ruski kolega Sergej Lavrov.

Lavrov je poudaril, da je potrebno glede prihodnjega statusa Kosova najti tako rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani, brez da bi kateri od njih vsiljevali rešitev. Šele potem bo po Lavrovem mnenju mogoče govoriti o resoluciji o Kosovu na ravni Združenih narodov.