Ahtisaari išče rešitev, ki bi bila sprejemljiva za Beograd in Prištino: prvi nasprotuje odcepitvi Kosova, za katerega se zavzema druga. Foto: EPA
Ahtisaari išče rešitev, ki bi bila sprejemljiva za Beograd in Prištino: prvi nasprotuje odcepitvi Kosova, za katerega se zavzema druga. Foto: EPA
Vojaka Kforja
Mednarodne sile naj bi začele uriti kosovsko vojsko. Foto: EPA
Ahtisaari ima načrt za Kosovo

Ahtisaari se je na Dunaju na neformalnem srečanju sestal s predstavniki Rusije, ZDA, Italije, Velike Britanije, Nemčije in Francije, podrobnosti njegovega načrta pa še niso znane. Iz Ahtisaarijevega urada so sporočili le, da naj bi bil končni status Kosova znan do konca leta.

Po navedbah diplomatskih virov naj bi bil sestanek na Dunaju ključen za reševanje statusa Kosova. Ahtisaari se bo s predstavniki kontaktne skupine v prihodnjem mesecu srečal še enkrat.

Ahtisaariju so Združeni narodi podaljšali mandat do junija prihodnje leto, tudi po srečanju z generalnim sekretarjem Nata Jaapom De Hoopom Schefferjem pa je zatrdil, da bo skušal iskanje rešitve za Kosovo končati do konca leta.

Kosovo s svojo vojsko?
Združeni narodi in Nato razmišljajo o oblikovanju močne kosovske vojske oz. kosovskih varnostnih sil, ki naj bi štela 2.500 pripadnikov. Sile naj bi bile večetnične, oborožene z lahkim orožjem, izuril pa bi jih Nato.

O tej možnosti se je Ahtisaari že pogovarjal z generalnim sekretarjem Nata Jaapom De Hoopom Schefferjem, dogovorila pa sta se tudi, da naj bi Nato svojo prisotnost v pokrajini ohranil še vsaj šest mesecev po končni odločitvi o statusu Kosova.

Bodo srbske volitve in referendum upočasnili proces?
Kosovo je pod nadzorom ZN-a od leta 1999, visoki predstavnik EU-ja za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in finski zunanji minister Erkki Tuomioja pa sta opozorila, da bi se lahko pogajanja o Kosovu zaradi prihajajočih srbskih predsedniških in parlamentarnih volitev ter referenduma o ustavi zavlekla. Kosovci si sicer želijo odcepitev od Srbije, temu pa Beograd ostro nasprotuje.

Ahtisaari ima načrt za Kosovo