Foto:
Foto:

S predlogom resolucije diskusija o prihodnosti Kosova vstopa v sklepno obdobje.

Francoski veleposlanik pri ZN-u Jean-Marc de la Sabliere
Marrti Ahtisaarri
Posebni odposlanec ZN-a Ahtissarri je po propadlih pogajanjih med sprtima stranema predlagal svojo rešitev. Foto: EPA
Osnutek resolucije o Kosovu v ZN-u

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vitalij Čurkin je povedal, da možnost uporabe veta postaja vse bolj realna, saj se sicer trudijo najti diplomatsko rešitev problema, a po njegovih besedah take rešitve ni mogoče doseči z mirnim sprejemanjem odločitev držav, s katerimi se ne strinjajo.

Moskva, dolgoletna zaveznica Beograda, zahteva večje koncesije za 100.000 kosovskih Srbov, ki živijo ob dveh milijonih Albancev v pokrajini. Se pa Rusija še ni opredelila, ali bo v obravnavo vložila lastno resolucijo o statusu pokrajine. "Bomo videli," je na to vprašanje odgovoril neki ruski diplomat.

Predlog upošteva Ahtisaarijeva priporočila
ZDA in evropske članice VS-ja ZN-a so članicam VS-ja poslale predlog resolucije, ki podpira neodvisno Kosovo in je bilo doseženo skladno s priporočili posebnega odposlanca ZN-a Marrtija Ahtisaarija. Predlog resolucije, ki je bil poslan preostalim članicam VS-a, opozarja na "posebne okoliščine, ki Kosovo ustvarjajo za poseben primer".

Bo vsega konec v nekaj tednih?
Pogajanja o besedilu med članicami VS-ja se bodo začela v prihodnjih dneh, po prepričanju zahodnih diplomatov pa se bodo končala v nekaj tednih. Francoski diplomati, ki so predlog poslali v obtok, so pojasnili, da je napočil čas, ko mora svoj del odgovornosti izpolniti tudi ZN. Kitajska in Rusija sta pozvali k nadaljevanju pogajanj, medtem ko nestalna članica VS-ja Panama predlaga, da bi Ahtisaarrijev predlog sprejeli po šestmesečnem obdobju, v katerem bi skušali doseči dogovor med sprtima stranema. Zahodne države temu oporekajo.

Kaj predlaga načrt za Kosovo?
Ahtissaarijev predlog, ki ga je ZN-u predlagal po brezplodnih pogajanjih med Srbi in kosovskimi Albanci, predvideva neodvisnost do zdaj srbske pokrajine z večinskim albanskim prebivalstvom pod nadzorom ZN-a in EU-ja. Misijo ZN-a bi nadomestil posebni odposlanec EU-ja, ki bi imel možnost veta na sprejete zakone in pravico do odstavljanja lokalnih uradnikov. EU naj bi poskrbel tudi za policijsko misijo, ki bi dopolnila dosedanjo Natovo vojaško misijo, v kateri je 16.500 vojakov. Srbija temu načrtu ostro nasprotuje in sprejema le široko avtonomijo pokrajine.

Da bo resolucija sprejeta, mora zanjo glasovati najmanj devet od 15 članic VS-ja, pri tem pa nobena izmed petih stalnih članic ne sme glasovati proti.

S predlogom resolucije diskusija o prihodnosti Kosova vstopa v sklepno obdobje.

Francoski veleposlanik pri ZN-u Jean-Marc de la Sabliere
Osnutek resolucije o Kosovu v ZN-u