Medvedjev napoveduje, da bo ruska vojska do leta 2020 postala ena najsodobnejših na svetu. Foto: Reuters
Medvedjev napoveduje, da bo ruska vojska do leta 2020 postala ena najsodobnejših na svetu. Foto: Reuters
Rusija je med petdnevno vojno brez večjih težav zavzela večji del Gruzije, a to ni prikrilo, da stanje v ruski vojski še zdaleč ni dobro. Foto: EPA
Ruska vojaka
Ruski vojaki, opremljeni z zastarelim orožjem, so povečini demoralizirani. Foto: EPA
Rusija bo prevetrila in oborožila vojsko

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je na letnem srečanju osebja obrambnega ministrstva napovedal, da širitev Nata skupaj z grožnjo lokalnih kriz in mednarodnega terorizma zahteva "posodobitev oboroženih sil, ki morajo dobiti novo, sodobno obliko." Glavna naloga modernizacije vojske in mornarice, ki naj bi se začela čez dve leti, bo "okrepiti pripravljenost ruskih sil na spopad, še posebej naših jedrskih sil. Pripravljene morajo biti na izpolnitev vseh potrebnih nalog za zagotovitev ruske varnosti."

Protiraketni ščit in širitev Nata Rusiji ne ugajata
Rusijo jezijo načrti Nata, da medse sprejme nekdanji sovjetski republiki Gruzijo in Ukrajino, načrt prejšnje ameriške administracije pod vodstvom nekdanjega predsednika Georgea Busha o postavitvi delov ameriškega protiraketnega ščita na ozemlje Poljske in Češke pa vidi kot neposredno grožnjo svoji nacionalni varnosti.

Predsednik ZDA Barack Obama želi izboljšati odnose med Moskvo in Washingtonom, Medvedjev, ki se bo z ameriškim kolegom prvič srečal 1. aprila v Londonu, pa pričakuje, da bo Obama besede o otoplitvi odnosov podkrepil z dejanji.

Kljub krizi dovolj sredstev za vojsko
Čeprav je Moskva v ponedeljek zaradi gospodarske krize napovedala krčenje proračuna, Medvedjev zagotavlja, da ima Rusija dovolj virov za posodobitev vojske. "Moderna, dobro izurjena in dobro oborožena vojska nam zagotavlja zaščito pred vsako potencialno grožnjo ali poskusom, da bi nad nami izvajali pritisk," je dejal ruski voditelj.

Obrambni minister Anatolij Serdjukov je Medvedjevu zagotovil, da bo do leta 2020 70 odstotkov orožja v arzenalu oboroženih sil najmodernejšega v svoji kategoriji. Trenutno je takega orožja 10 odstotkov.

Manjša, a boljša vojska
Zaradi naraščajočih kritik s strani opozicije in nezadovoljstva številnih generalov je Kremelj letos sprožil ambiciozno reformo, po mnenju analitikov največjo v ruski vojski po koncu druge svetovne vojne leta 1945. Cilj reforme je po večini demoralizirane oborožene sile spremeniti v manj številčno, a mobilnejšo in bolje oboroženo vojsko.

Reformo je sprožila petdnevna vojna lani avgusta z Gruzijo. Čeprav so ruske sile po Gruziji napredovale hitro in zavzele velik del gruzijskega ozemlja, pa je konflikt, ki je Moskvi prinesel številne kritike z Zahoda, razkril številne slabosti ruske vojske; pomanjkanje sodobnega orožja, kot so natančno strelivo, sodoben komunikacijski sistem in vohunska brezpilotna letala.

Nove "igračke" že letos
Do leta 2012 naj bi se število ruskih vojakov z 1,13 milijona skrčilo na milijon vojakov, število častnikov pa naj bi se več kot prepolovilo na 150.000. Obrambno ministrstvo je sporočilo, da naj bi Rusija prejela na stotine najnovejših tankov T-90, letalske sile okoli 50 lovcev in 50 helikopterjev, me njimi nove helikopterje Mi-28N , ki letijo v vsakem vremenu podnevi ali ponoči, Nato pa jih pozna pod imenom Havoc.

Rusija je že začela testirati prvo jedrsko podmornico razreda Borej, ki bo obrožena z najnovejšimi medcelinskimi balističnimi raketami Bulava. Obrambno ministrstvo je poleg tega obljubilo, da bo do avgusta predstavilo prvega ruskega lovca pete generacije.

T. V.

Rusija bo prevetrila in oborožila vojsko