Kdaj bo na novo odprti most spet povezoval, in ne ločeval, bo pokazal čas. Foto: EPA
Kdaj bo na novo odprti most spet povezoval, in ne ločeval, bo pokazal čas. Foto: EPA
Odprtje mostu naj bi pomenilo pomemben korak pri celjenju ran iraškega ljudstva. Foto: Reuters
Most imamov
Na torkovem odprtju so se spomnili 18-letnega sunitskega študenta, ki je utonil, ko je v Tigrisu poskušal rešiti šiitske romarje. Foto: EPA

Most imamov čez reko Tigris povezuje pretežno šiitsko sosesko Kadimijo in večinoma sunitsko Adamijo in je bil zaprt od avgusta leta 2005, ko se je na njem zgodila ena najhujših tragedij v iraški vojni. V stampedu, ki so ga med šiitskimi romarji sprožile govorice o samomorilskem napadalcu, je umrlo okoli tisoč ljudi, večina potepanih, mnogo utopljenih.

"Most ljubezni in sprave med prebivalci Adamije in Kadmije," se je glasil napis nad mostom na torkovem slavnostnem odprtju, ki je bilo po mnenju iraških oblasti znak, da po letih nasilja sektaško sovraštvo pojenjuje. Temu pritrjuje tudi statistika, saj je bilo oktobra ubitih najmanj iraških civilistov in ameriških vojakov v vseh mesecih po padcu režima Sadama Huseina.

Predstavniki sunitske in šiitske skupnosti so skušali z opogumljajočimi besedami prepričati v zadnjih letih vsega hudega vajene Iračane, da je čas delitve minil in da spet prihaja čas enotnosti.

"Ko se obrazi srečajo, se smeji, rokuje in objema, tečejo solze sreče. To je Iračan," je dejal šejk Ahmed Al Samari, vodja ustanove, ki upravlja s sunitskimi verskimi uradi in mošejami v iraški prestolnici. Nič manj v svojih izjavah ni bil optimističen njegov šiitski kolega Sajid Salih Al Hajdari, ki je dejal, da gre "za izjemen dan, dan velikega Iraka. Dan srečevanja, ljubezni, bratstva, razumevanja ... Dan, ko smo svetu dokazali, da smo en narod."

Trgovci, študentje, otroci in številni drugi so prepričani, da bo odprtje mostu izboljšalo njihovo življenje, ne samo zaradi simobličnega premagovanja razlik, ampak tudi zaradi prometa, saj je cesta čez most ena glavnih prometnih žil v Bagdadu, kjer se dnevno na ceste zgrne 1,3 milijona vozil.

Odprtje še ni prepričalo vseh
A vsi na obeh straneh Tigrisa niso prepričani, da je zaradi še vedno slabih varnostnih razmer čas že primeren za odprtje mostu. Nekateri se bojijo, da ga bodo skrajneži izkoristili za ponovno sejanje sovraštva. "Želim si, da bi odprtje prestavili za leto dni, dokler se vse ne umiri," je dejal sunit iz Adamije, medtem ko je neka šiitka zatrdila, da ne bo uporabljala mostu, saj ta povezuje dve različni območji, eno, ki pripada šiitom in drugo, ki pripada sunitom.

Da so skrbi zaradi varnosti in sektaških delitev zelo utemeljene, dokazuje sočasni trojni bombni napad v Adamiji, v katerem je umrlo 28 ljudi, le 24 ur pred slavnostnim dogodkom na mostu. Prav zaradi tega in drugih napadov, ki so še vedno del iraškega vsakdana, je odprtje potekalo pod strogimi varnostnimi ukrepi ameriških in iraških sil.

G. V.