Al Šater ima kazensko kartoteko, ki je ovira za njegovo kandidaturo. Foto: EPA
Al Šater ima kazensko kartoteko, ki je ovira za njegovo kandidaturo. Foto: EPA
Abu Ismail
Abu Ismail ima bazo gorečih privržencev. Foto: EPA

Po besedah vodje komisije Faruka Sultana imajo izločeni kandidati zdaj na voljo 48 ur za pritožbo, vendar pa ni hotel pojasniti razlogov za njihovo izključitev. V igri za predsednika države ostaja 13 kandidatov.

Med izključenimi so kandidat Muslimanske bratovščine Kairat Al Šater, nekdanji vodja tajne službe Omar Sulejman in pravoverni salafistični šejk Hazem Salah Abu Ismail.

Njihova izključitev je popolnoma premešala karte pred majskimi predsedniškimi volitvami, na katerih se bo odločalo o nasledniku Hosnija Mubaraka, ki so ga z oblasti odnesli lanski množični protesti. Od strmoglavljenja Mubaraka državo vodi vojaški svet generalov.

Predvsem za kandidata Muslimanske bratovščine se je pričakovalo, da se bo na volitvah dobro odrezal.

"Kriza v nekaj urah"
Odvetnik Abu Ismaila je po odločitvi komisije dejal, da pričakuje "veliko krizo v naslednjih nekaj urah". Njegovi privrženci so že organizirali nekaj shodov, na katerih so opozarjali pred izključitvijo. V petek so tako obkolili sedež volilne komisije.

Kandidatura Abu Ismaila je sicer že od začetka visela v zraku, saj so ameriške oblasti obvestile Kairo, da je imela Ismailova pokojna mati ameriški potni list, kar pomeni samodejno izključitev iz predsedniške tekme.

Tiskovni predstavnik volilnega štaba Al Šaterja je povedal, da je ta že pripravil pritožbo. Al Šaterju so že prej napovedovali neuspeh njegove kandidature, saj je bil obsojen in se je pred kratkim vrnil iz zapora.

Sulejman, ki je bil zvest sodelavec Mubaraka, je v kampanjo vstopil v zadnjem trenutku, kar je sprožilo ogorčenje med številnimi Egipčani, ki v njem vidijo simbol Mubarakove vladavine in nevarnost za demokracijo. Njegov svetovalec je že napovedal pritožbo.