V Zimbabveju se vrstijo pogrebi žrtev kolere. Foto: EPA
V Zimbabveju se vrstijo pogrebi žrtev kolere. Foto: EPA
Zimbabve v primežu kolere

Izbruh kolere je zahteval že skoraj 800 smrtnih žrtev in Združeni narodi opozarjajo, da se ta številka še povečuje. Zaradi epidemije je Južnoafriška republika pas ob meji z Zimbabvejem že razglasila za območje katastrofe, potem ko so v državo v iskanju zdravstvene pomoči začeli bežati oboleli Zimbabvejci.

"Vesel sem, da lahko sporočim, da je našim zdravnikom ob pomoči drugih in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) uspelo zajeziti kolero," je v radijskem nagovoru državljanom dejal dolgoletni zimbabvejski predsednik in zatrdil, da zdaj, ko ni več kolere, tudi ni več razloga za vojno.

Mugabe je zahodne države na čelu z Veliko Britanijo obtožil, da pod izgovorom kolere pripravljajo napad na državo in strmoglavljenje njegove vlade. Hkrati je zavrnil pozive Washingtona, Londona in Pariza po odstopu s predsedniškega položaja, ki ga zaseda že več kot 28 let.

Ogroženih vse več ljudi
Po zadnjih podatkih ZN-a je kolera, ki je v normalnih okoliščinah lahko ozdravljiva bolezen, a v Zimbabveju zaradi razsulega zdravstvenega sistema zdravljenja skoraj ni, terjala 783 smrtnih žrtev, medtem ko je okuženih več kot 16.000 ljudi. WHO se boji, da bi se lahko zbolelo kar 60.000 ljudi.

Zimbabve iz dneva v dan drsi v vse večji propad - gospodarstvo je na kolenih, zdravstvenih storitev ni, oskrba s pitno vodo močno šepa - politiki pa že več kot pol leta iščejo izhod iz politične krize, ki je državo zajela po spornih predsedniških volitvah in vodja opozicije Morgan Tsvangirai se skupaj z Mugabejem že mesece brez uspeha pogaja o delitvi oblasti.

Kolegi pozivajo Mugabeja
A če so do tega trenutka pozivi k odstopu Mugabeja prihajali predvsem iz zahodnih držav, so se zdaj opogumili tudi afriški voditelji, za katere je zimbabvejski predsednik še vedno simbol boja proti kolonializmu, pred kratkim sta voditelja Bocvane in Kenije kot prva na celini svojega kolega pozvala k umiku z oblasti.

G. V.

Zimbabve v primežu kolere