Mugabe je na oblasti že od leta 1980, ko se je Zimbabve osvobodil britanske kolonialne nadvlade. Foto: EPA
Mugabe je na oblasti že od leta 1980, ko se je Zimbabve osvobodil britanske kolonialne nadvlade. Foto: EPA
Ker bolnišnicam v Zimbabveju primanjkuje zdravil in osebja, morajo številni bolniki ostati pred vrati. Foto: EPA
Morgan Tsvangirai
Tsvangirai je zagrozil, da se bo umaknil s pogovorov z Mugebejem, če se ne bo prekinilo nasilje nad člani njegove stranke. Foto: EPA

Potem ko je več zahodnih držav Mugabeja pozvalo, da se po 28 letih vladanja umakne z oblasti, so se v zadnjem času opogumile tudi nekatere afriške države, v katerih na 84-letnega voditelja še vedno gledajo s spoštovanjem zaradi njegovega boja za neodvisnost od kolonialnega jarma.

Med prvimi je tak poziv prišel iz Bocvane in Kenije, zadnji pa je bil senegalski predsednik Abdoulaye Wade, ki je dejal, da je v preteklosti podpiral Mugabeja, zdaj pa vse bolj spoznava, da je prav on krivec za težave.

"Nikoli, nikoli, nikoli se ne bom predal. Zimbabve je moj in jaz sem Zimbabvejec," je bil odločen Mugabe na srečanju z visokimi člani svoje stranke.

"Kako bi lahko afriški voditelji kadar koli strmoglavili Roberta Mugabeja ali za to organizirali vojsko!? Ni lahko," je posvaril in dodal, da ne pozna nobene afriške države, ki bi bila dovolj pogumna za tako dejanje.

Kriza za krizo
Afriške države so si zaradi ugleda Mugabeja dolgo zatiskale oči pred težavami v Zimbabveju, a vse večja gospodarska in humanitarna kriza, ki jo čutijo tudi njegove sosede, je njihovo podporo omajala.

Rekordni inflaciji, 80-odstotni brezposelnosti, pomanjkanju hrane in drugih dobrin se je zdaj pridružil še izbruh kolere, ki je po podatkih ZN-a zahteval 1.123 žrtev, več kot 20.000 ljudi pa je okuženih.

Epidemijo lahko preprečljive in ozdravljive bolezni je v veliki meri povzročil zlom zdravstvenega sistema in mnogi bolniki so se po zdravstveno pomoč zatekli v sosednjo Južnoafriško republiko, kamor je v zadnjih letih že prebežalo na milijone Zimbabvejcev v iskanju boljšega življenja.

Na Zahodu za težave Zimbabveja krivijo sporne Mugabejeve politike, kot je razlasitev belih lastnikov kmetijskih posestev, kar je povzročilo skoraj popoln propad prej uspešnega kmetijskega sektorja.

Mugabe meni drugače in je težave pripisal sankcijam, ki so jih proti Zimbabveju uvedle zahodne države.

Mugabejevo povabilo tekmecu
Poleg gospodarske in humanitarne krize se Zimbabve spopada še s politično krizo, ki je nastala po spornih predsedniških volitvah.

V prvem krogu volitev marca letos je zmagal opozicijski voditelj Morgan Tsvangirai, a se je zaradi zastraševanja njegovih privržencev umaknil iz drugega kroga, ki ga je zlahka dobil Mugabe.

Od takrat se Mugabe in Tsvangirai pogovarjata o delitvi oblasti, a pogovori vedno znova zastanejo ob vprašanju delitve ministrstev in moči, ki naj bi jo imel premier. Mugabe je zdaj oznanil, da je v pismu svojega tekmeca povabil k prisegi za premierja, a Tsvangirai zatrjuje, da ni prijel nobenega pisma s povabilom.

G. V.