Mugabeja mnogi obtožujejo, da je Zimbabve pripeljal na rob propada. Foto: EPA
Mugabeja mnogi obtožujejo, da je Zimbabve pripeljal na rob propada. Foto: EPA

Zimbabve ne bo nikoli več kolonija. Nikoli se ne bomo umaknili.

Robert Mugabe
Mugabe se pri svojem vladanju zanaša na vojsko in tudi na veterane osvobodilnega boja, ki jih pogosto uporablja z obračunavanje s privrženci opozicije. Foto: Reuters

"Dol z Britanci. Dol s tatovi, ki hočejo ukrasti našo državo," je bil neposreden 84-letni Mugabe, ki se je znašel pod doslej največjimi pritiski mednarodne javnosti, saj oblasti še vedno niso objavile izidov predsedniških volitev, na katerih je po trditvah opozicije njihov voditelj Morgan Tsvangirai premagal Mugabeja.

Mugabe je govoril ob 28. obletnici osvoboditve izpod kolonialnega jarma. Na stadionu na obrobju prestolnice Harare pa ga je pričakalo 15.000 navdušenih privržencev, med katerimi jih je mnogo nosilo majice s podobo dolgoletnega voditelja. Ta je odigral ključno vlogo v osvobodilnem boju in zaradi tega uživa veliko spoštovanje med afriškimi kolegi, ki so zato prizanesljivi s kritikami na njegov račun.

Razlogov za veselje ni
A kljub praznovanju obletnice razglasitve nedovisnosti prebivalci nimajo kaj dosti razlogov za veselje, saj se nekoč cvetoča južnoafriška država ponaša z najvišjo inflacijo na svetu in se sooča s pomanjkanjem vseh dobrin. Brezposelnost v državi je kar 80-odstotna in veliko Zimbabvejcev se je zato s trebuhom za kruhom odpravilo v sosednjo Južnoafriško republiko.

Čeprav je opozicija vse močnejša, pa Mugabe glavnega sovražnika vidi v Veliki Britaniji, ki jo nenehno obtožuje zarote in podpiranja njegovih nasprotnikov. "Danes so izpopolnili svoje taktike s prefinjenejšimi načini z uporabo denarja za podkupovanje nekaterih ljudi, da so se obrnili proti vladi. Kupili so nas kot živino," je o Britancih dejal Mugabe, ki Zimbabve vodi od njegove neodvisnosti.

"Mi smo tisti, ki smo v državo pripeljali demokracijo in mi smo tisti, ki smo ukinili zatiranje," je zatrdil Mugabe.

Mbeki se ni izkazal
Na novinarski konferenci v Johannesburgu je vodja zimbabvejske opozicije Tsvangirai dejal, da je danes najbolj žalosten dan neodvisnosti od njene razglasitve. Tsvangirai je včeraj pozval južnoafriškega predsednika Thabo Mbekija naj se umakne kot posrednik v krizi, ki je nastala po volitvah v Zimbabveju. Mbeki je na udaru kritik doma in v tujini zaradi svojega "mehkega" in pretirano diplomatskega pristopa do Mugabeja.

Med najbolj kritičnimi do svojega predsednika do sindikati v JAR-u, ki so v pristaniškem mestu Durban preprečili, da bi s kitajske ladje raztovorili orožje in strelivo, ki je namenjeno za Zimbabve. Sindikati menijo, da bi lahko Mugabe orožje uporabil za obračun z opozicijo.

G. V.

Zimbabve ne bo nikoli več kolonija. Nikoli se ne bomo umaknili.

Robert Mugabe