Na dan, ko je začela veljati prepoved nošenja burk in nikabov, se je muslimanka Kenza Drider v mestu Avignon vkrcala na vlak in odpotovala proti Parizu.
Na dan, ko je začela veljati prepoved nošenja burk in nikabov, se je muslimanka Kenza Drider v mestu Avignon vkrcala na vlak in odpotovala proti Parizu. "Ne gre za dejanje provokacije, samo uveljavljam svoje državljanske pravice. Če me bodo vprašali za osebne dokumente, jim jih bom pokazala," je povedala za Reuters. Foto: EPA
Francija
V Franciji si obraz popolnoma zakriva le približno 2.000 žensk. Foto: EPA
Zakon o burkah

Zakon o prepovedi zakrivanja obraza je francoski parlament sprejel 11. oktobra lani, veljati pa je začel danes. Če ženske ne bodo spoštovale zakona in bodo v javnosti še naprej zakrite, jim grozi denarna kazen do 150 evrov in lekcije iz francoskega državljanstva, še večja kazen pa je zagrožena za moške, ki bi ženske silili v nošenje burke. Ti bodo obsojeni na eno leto zaporne kazni, plačati pa bodo morali do 30.000 evrov. Če je človek, ki ga silijo nositi burko, mladoleten, se kazen še podvoji.

Vlada je ob vpeljavi zakona začela tudi s kampanjo, kjer skušajo ljudem pojasniti vse podrobnosti novega zakona in kako ga bodo uresničevali. Policisti so ob tem dobili navodila, ki narekujejo, da žensk, ki so zakrite, ne smejo prositi, naj se odkrijejo, ampak jih morajo pospremiti na policijsko postajo, kjer jih bodo prosili, naj se odkrijejo, da jih bodo lahko identificirali.

Pariški policisti so v ponedeljek že aretirali dva moška in tri ženske v burkah ter več drugih ljudi, ki so pred pariško katedralo Notre Dame protestirali proti prepovedi. Tudi v soboto je policija aretirala 59 ljudi, med njimi 19 zakritih žensk, ki so se udeležili prepovedanih demonstracij proti novemu zakonu.

Preberite si MMC-jev intervju z muslimanko, ki nosi burko.

Obraz si v Franciji zakriva le približno 2.000 žensk
V Franciji živi med štiri in šest milijonov muslimanov, a si obraz popolnoma zakriva le približno 2.000 žensk. Kritiki zakona, predvsem muslimani in zagovorniki svobode mišljenja, opozarjajo, da bo ta prizadel eno najbolj ranljivih skupin, saj so prepričani, da bodo številne ženske, ki so bile doslej v javnosti zakrite, ostajale doma in bodo tako še bolj izolirane.

Francoska vlada je prepričana, da zakrivanje obraza zanika osnovne standarde za življenje v sodobni družbi in da tiste, ki so zakriti, postavlja v podrejen položaj, ki ni v skladu s francoskim dojemanjem enakopravnosti.

Francija je tako prva država v Evropi, ki je prepovedala nošenje burke ali nikaba, kar je za nekatere muslimane verska dolžnost. Zakon pa se ne nanaša samo na burke in nikabe, ampak na vsa pokrivala, ki zakrivajo celoten obraz, kot so kute ali čelade. Prepoved velja na vseh javnih krajih, tudi na ulicah in v parkih.

Rachid Nekkaz, francoski nepremičninski posrednik, ki je musliman, je za BBC povedal, da bo ustanovil sklad, iz katerega bodo plačevali kazni za zakrivanje obraza. "Ulica je univerzalen dom svobode," je povedal in vse ženske pozval, naj v javnosti še naprej nosijo burke in nikabe ter tako sodelujejo v državljanski nepokorščini.

Sarkozy želi na svojo stran dobiti skrajne volivce
Zakon, ki je bil sprejet po burnih polemikah, začenja veljati v času, ko je vprašanje islama in laične države stopilo v središče političnih razprav v Franciji. Ravno prejšnji teden je stranka predsednika Nicolasa Sarkozyja organizirala konferenco o tem, kako okrepiti sekularizem v francoski družbi. Na njej je bilo slišati, da bi morali v Franciji učiteljem in vzgojiteljem prepovedati nošenje naglavnih rut in drugih verskih simbolov, kot so križi, muslimankam pa bi morali prepovedati, da otroke v šolo spremljajo v rutah.

Sarkozyjeva stranka, ki ji leto pred predsedniškimi volitvami močno pada priljubljenost, naj bi skušala z razpravo na svojo stran pridobiti volivce skrajno desne stranke Nacionalna fronta, ki jo vodi Marine Le Pen in je znana po svojih protiislamskih stališčih.

Zakon o burkah