Samo v Sani je na ulice prišlo več kot 20.000 ljudi. Foto: Reuters
Samo v Sani je na ulice prišlo več kot 20.000 ljudi. Foto: Reuters
Dan jeze v Jemnu

Na ulicah jemenske prestolnice Sana se je na mirnem shodu zbralo več kot 20.000 protivladnih protestnikov. Protestniki različnih starosti so nosili napise s sporočili proti revščini in proti trenutni vladi. Zahtevali so odstop 64-letnega predsednika Alija Abdulaha Saleha, ki državo vodi že od leta 1978.

Saleh obljubil, da ne bo znova kandidiral
Predsednik Saleh je v strahu, da bi se v Jemnu ponovili protesti, kot so v Tuniziji in Egiptu, sicer že v sredo napovedal, da se na prihodnjih predsedniških volitvah ne bo potegoval za nov mandat, da oblasti ne bo predal svojemu sinu, obljubil pa je tudi, da ne bo nobenih sprememb ustave, na podlagi katerih bi lahko znova kandidiral na volitvah ali ki bi omogočile dedovanje predsedniškega položaja.

Jemenski predsednik Saleh velja za enega ključnih ameriških zaveznikov v boju proti teroristični mreži Al Kaida in je na oblasti že od leta 1978, najprej kot predsednik Severnega Jemna in od leta 1990 naprej še kot predsednik združenega Jemna. Njegov mandat se bo iztekel leta 2013.

Opozicija napovedala miroljubne proteste
Kljub predsednikovim obljubam opozicijske stranke niso odpovedale protestov, a so zaradi obljub zagotovile, da bodo poskrbele za red. "To je miroljuben boj, prek katerega lahko ljudje izrazijo svoje želje," je v sredo povedal podsekretar Islamistične islah stranke Mohamed Al Sadi.

Jemen je še ena v vrsti držav, ki jo je navdihnila revolucija v Tuniziji, manjši protesti pa so danes potekali tudi v Jordaniji in v Alžiriji.

Dan jeze v Jemnu