Josipović bo slavnostno prisegel v četrtek, 18. februarja 2010, točno opoldan na zagrebškem Trgu sv. Marka. Kot zadnji gost pred začetkom prisege bo z ženo prišel tudi Stipe Mesić. Foto: Reuters
Josipović bo slavnostno prisegel v četrtek, 18. februarja 2010, točno opoldan na zagrebškem Trgu sv. Marka. Kot zadnji gost pred začetkom prisege bo z ženo prišel tudi Stipe Mesić. Foto: Reuters
Danilo Türk
Danilo Türk je zmagal na splošnih volitvah v Sloveniji 11. novembra 2007 (68 odstotkov glasov). Pred državnim zborom je prisegel 22. decembra 2007. Foto: EPA

Kot so sporočili iz urada predsednika Republike Sloveniji, "ni v praksi, da bi na inavguracijo predsednika republike vabili predsednike drugih držav. Na inavguracije so vabljeni člani diplomatskega zbora (veleposlaniki tujih držav v Sloveniji)."
Sicer pa se bosta prisege novega hrvaškega predsednika Iva Josipovića - poleg predsednikov iz Slovenije, Madžarske, BiH-a, Črne gore, Poljske, Slovaške, Bolgarije, Makedonije, Albanije in Kosova - udeležila tudi visoka predstavnika iz ZDA in Kitajske. ZDA bodo na prisego novega hrvaškega predsednika poslale pomočnika državne sekretarke Jacoba Lewija, iz Kitajske pa bo prišel minister za kulturo Cai Wu. Na prisegi bo tudi evropski minister za širitev, Čeh Štefan Fülej.

Mesić z najmočnejšim občinstvom
Kot piše hrvaški časnik Index.hr, je imel "najmočnejše občinstvo" med prisego leta 1999 Stipe Mesić. Poleg ameriške državne sekretarke Madeleine Albright je bilo navzočih 12 predsednikov držav. Pred petimi leti, ko je Mesić že drugič prisegel, pa so bili navzoči predsedniki iz Poljske, Ukrajine, Litve, Bolgarije, Albanije, Slovaške, Makedonije, BiH-a ter Srbije in Črne gore.

"Naj mi Bog pomaga"
Na prisego je povabljenih okoli 600 gostov, med njimi tudi visoki predstavniki iz 18 držav. Oder, na katerem bo potekala slovesnost, bo širok 18 metrov in globok deset metrov. Josipović bo po hrvaški himni častno prisegel, da bo svoje delo opravljal vestno in odgovorno, v dobro hrvaškega naroda in vseh Hrvatov, da bo spoštoval načela ustave in zakonov in se na splošno zavzemal za pravno delovanje države. Svojo prisego bo končal z besedami: "Naj mi Bog pomaga."

Kosorjeva: Žal mi je, da Mesić odhaja
Hrvaška premierka Jadranka Kosor je pred dobrim mesecem za hrvaške medije dejala, da sta z Mesićem kljub vsem nesoglasjem uspešno reševala težave. "Zdaj bom rekla nekaj osebnega. Mislim, da sva pokazala, da je v političnem prostoru mogoče, kljub nesoglasjem, ki sva jih imela leta 2005 v predvolilni kampanji, obvladati težave, si stisniti roke in delati v dobro Hrvaške ... Ne glede na razlike moramo v bistvenih stvareh delati v skupno dobro. Zdaj mi je žal, ker odhaja, saj sva vodila dobro zunanjo politiko. Predsednik je v politiko prinesel veliko življenja, to je njegov slog. Prepričana sem, da bo enako živahen, tudi ko ne bo več predsednik. Upam, da bova, ko nama bo to dopuščal čas, kdaj skupaj spila kavico in se pogovarjala o težavah, ki mučijo Hrvaško."