Zajeti policisti. Foto: Reuters
Zajeti policisti. Foto: Reuters

Ubita sta bila policist in civilist, poleg policistov pa je bilo zajetih še devet delavcev podjetja.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro je izrazil upanje, da bodo zajeti izpuščeni, preden nasilje eskalira, Rdeči križ pa je zaprosil za zdravstveno pomoč.

"Ni možnosti, da bi se usedli za pogajalsko mizo, dokler so pripadniki policije pridržani," pa je novinarjem pred odhodom v San Vicente del Caguán, kjer so potekali protesti, dejal notranji minister Alfonso Prada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki, med katerimi so podeželski in staroselski prebivalci, so zahtevali, da družba Emerald Energy, ki ima sedež v Združenem kraljestvu in je hčerinsko podjetje kitajske skupine Sinochem, spoštuje zaveze, ki jih je dala lokalni skupnosti glede asfaltiranja 40 kilometrov cest in izvedbe drugih infrastrukturnih projektov.

Protesti proti naftnemu podjetju so se po navedbah regionalne vlade v regiji Caqueta na jugu Kolumbije začeli že novembra, v četrtek pa so se napetosti povečale, ko se je protestnikom pridružila lokalna domorodna straža, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protesti na območjih blizu energetskih in rudarskih operacij v Kolumbiji so pogosti, saj skupnosti od podjetij zahtevajo, da gradijo infrastrukturo, vključno s cestami in šolami, poroča BBC.

Kolumbijska policija se je poklonila spominu na ubitega policista, ki je umrl med opravljanjem dolžnosti. Lokalni uslužbenci so dejali, da je policist umrl v napadu z mačeto, civilist pa je bil ubit v streljanju.

Kolumbijski ombudsman Carlos Camargo je dejal, da je na prizorišču govoril s protestniki in jim preprečil, da bi metali molotovke v poslopje naftnega podjetja.

Policija je sporočila, da je v regiji prisotna podskupina upornikov Farc, ki je zavrnila mirovni dogovor iz leta 2016 in ki bi lahko spodbujala nerede.