Merklova je kanclerka od leta 2005. Foto: Reuters
Merklova je kanclerka od leta 2005. Foto: Reuters
Bundestag
Pogajanja naj bi trajala še nekaj časa. Foto: Reuters

Kljub obljubam o davčnih rezih, investicijah in subvencijah se nemški dolg pod novo vlado ne bo povečeval, so se zavezali.

Po septembrskih volitvah bundestaga v Nemčiji potekajo uvodni pogovori o oblikovanju t. i. jamajške koalicije med konservativno unijo krščanskih demokratov (CDU) kanclerke Angele Merkel in bavarsko Krščansko socialno unijo (CSU), liberalci (FDP) in Zelenimi.
Če bodo uspešni, naj bi jim novembra sledila "prava" koalicijska pogajanja, na katerih bodo stranke skušale uskladiti vsebino koalicijske pogodbe. Pritisk, da jim uspe, je velik, saj po odločitvi socialdemokratov (SPD) za odhod v opozicijo druge možnosti od t. i. Jamajke praktično ni.

V uvodnem dogovoru o prihodnjih državnih financah so se potencialne koalicijske partnerice v torek zavezale, da bodo ohranile uravnotežen proračun. V dogovor so obenem zapisale svoje želje in obljube, med katerimi so nove davčne olajšave za družine z otroki, nižji davki za ljudi z nižjimi in srednjimi dohodki ter odprava t. i. solidarnostnega davka, s katerim so po združitvi financirali razvoj manj razvitega vzhoda Nemčije. Pri tem pa niso pojasnile, kako točno jih nameravajo financirati, če ne z zadolževanjem.

"Črna ničla"
Zeleni so pred začetkom koalicijskih pogovorov vztrajali, da uravnotežen proračun ne sme biti prednostna naloga za vsako ceno, zdaj pa so očitno popustili, ob tem ugotavlja agencija Reuters. Preostale tri stranke že ves čas poudarjajo, da mora nova vlada vsaj ohraniti "črno ničlo", doseženo v času odhajajoče velike koalicije CDU/CSU in SPD, ko je finančni resor vodil Wolfgang Schäuble. Zelene naj bi preostale tri stranke po poročanju Reutersa prepričale predvsem z obljubo o novih subvencijah za tiste, ki bodo vlagali v to, da naredijo svoje domove energetsko učinkovitejše.

Generalni sekretar CDU-ja Peter Tauber je po torkovem drugem krogu uvodnih koalicijskih pogajanj dejal, da "je bil dolg večer, a je bilo vredno", saj so z dogovorjenim "zelo zadovoljni". Pozitivne ocene so prišle tudi iz drugih strank. Kot so napovedali, se bodo znova sestali v četrtek, ko bodo skušali doseči še dogovor o evropski politiki prihodnje vlade, kar jim v torek še ni uspelo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V CDU-ju so prejšnji teden pripravili poročilo, v katerem so opozorili, da bo imela prihodnja vlada, če naj ohrani uravnotežen proračun, v štirih letih na razpolago za nove projekte le okoli 30 milijard evrov, medtem ko bi vsi "bonbončki", ki so jih ob začetku pogovorov izpostavile morebitne koalicijske partnerke, državo stali precej več kot sto milijard evrov.