Razbitine dveh letal, ki sta trčili v Dallasu. Foto: AP
Razbitine dveh letal, ki sta trčili v Dallasu. Foto: AP

Miting Wings Over Dallas Airshow je potekal v počastitev dneva veteranov na letališču Dallas Executive, ki je od središča mesta oddaljeno okoli 15 kilometrov. Predstave si je ogledalo od 4000 do 6000 ljudi.

V nesrečo sta bili vpleteni letali Boeing B-17 Flying Fortress in Bell P-63 Kingcobra. S posnetkov, ki so zaokrožili po spletu, je videti, da sta letali trčili na nizki višini, pri čemer se je eno od njiju prelomilo na pol. Ob padcu na tla je zagorelo.

Okrajni sodnik Clay Jenkins je na Twitterju zapisal, da je po ugotovitvah zdravnika, ki vodi primer, umrlo šest ljudi. "Oblasti nadaljujejo s preiskavo in identifikacijo žrtev," je navedel. Po navedbah Združenja zavezniških pilotov sta med žrtvami njihova nekdanja člana Terry Barker in Len Root.

Bombnik B-17 je bilo eno ključnih letal ameriških zračnih sil med drugo svetovno vojno, nato pa so ta letala prenehali uporabljati, zato jih je večinoma mogoče videti le še v muzejih in na tovrstnih mitingih. Takšno letalo lahko sprejme od štiri- do petčlansko posadko, na letalu Bell P-63 pa je prostor le za pilota.

Župan Dallasa Eric Johnson je dejal, da agencija za varnost v prometu (NTSB) že pregleduje prizorišče nesreče, pri tem ji pomagajo tudi policisti in gasilci. Sprožili so tudi že preiskavo vzroka nesreče. O prvih izsledkih bi lahko javnost obvestili v prihodnjih dneh.