Na mestu nekdanjega generalštaba naj bi zrasel razkošen hotel. Foto: BoBo
Na mestu nekdanjega generalštaba naj bi zrasel razkošen hotel. Foto: BoBo

Gradbena dela so se začela v torek in bodo predvidoma trajala 70 dni. Srbske oblasti naj bi z odstranjevanjem ruševin uničenega poslopja nekdanjega generalštaba odlašale toliko časa, ker gre za delo znanega arhitekta in je po spomeniškim varstvom.

Zdaj so dela na 2.100 kvadratnih površinah le stekla, v javnosti pa se že pojavljajo ugibanja, kaj je gnalo oblasti, da so se le premaknile in začele izvajati gradbena dela.

Odločitvi vlade naj bi botrovalo zanimanje tujih vlagateljev, ki bi želeli graditi na območju nekdanjega generalštaba. Spomladi se je govorilo, da se je za naložbo v razkošen hotel zanimal prestolonaslednik Združenih arabskih emiratov Mohamed bin Zajed Al Nahjan, zdaj pa so začeli omenjati ameriškega poslovneža Donalda Trumpa.

"Velik pomen za Srbijo"
Na srečanju s srbskim premierjem Ivico Dačić je Trump izrazil zanimanje za gradnjo Trumpovega centra v srbski prestolnici. Dačić je po srečanju dejal, da bi bila taka naložba zelo pomembna za Srbijo in tudi poziv drugim vlagateljem.

Nekdanji sedež generalštaba je delo srbskega arhitekta Nikole Dobrovića. Zgrajen je bil med letoma 1956 in 1965. V Natovih napadih na nekdanjo Jugoslavijo od 29. aprila do 7. maja leta 1999 je bilo poslopje močno poškodovano.

Od takrat so ruševine v središču Beograda ostale nedotaknjene, predvsem zaradi pomanjkanja denarja za njihovo odstranitev, uničena zgradba pa je postala tudi turistična znamenitost.