Pogled na rudnik Pike River v s premogom zelo bogatem pogorju Paparoa na Južnem otoku. Foto: EPA
Pogled na rudnik Pike River v s premogom zelo bogatem pogorju Paparoa na Južnem otoku. Foto: EPA
Sorodniki rudarjev
Zaradi čilenske srečne zgodbe so sorodniki upali na nov čudež, a pogoji in okoliščine na Novi Zelandiji so bile veliko bolj smrtonosne kot v Čilu. Foto: EPA
Konec upanja za rudarje

"Prepričani smo, da ni nihče preživel in da so vsi umrli. To je najbolj tragična novica, ki jo moram sporočiti kot policijski častnik," je tragično novico medijem sporoči policijski načelnik Gary Knowles.

Prestrupeno za človeško reševanje
V petek je v rudniku premoga Pike River, ki je približno 50 kilometrov oddaljen od kraja Greymouth na zahodni obali Južnega otoka, prišlo do silovite eksplozije. Večina rudarjev je bila tedaj v glavnem jašku, ki je dolg 2,3 km. Strupeni plini in strah pred novimi eksplozijami so ustavili poskuse reševalnih ekip, medtem ko sta robota kazala slike popolnega opustošenja. Ko so s strojem prevrtali zasuti jašek, je iz njega prišel zrak, v katerem sta bila predvsem ogljikov monoksid in metan, zelo malo pa je bilo kisika.

Druga eksplozija ubila upanje
V sredo je nato še drugič eksplodiralo in eksplozija je bila po ocenah še močnejša kot petkova. "Vzrok za novo eksplozijo so plini, ki so se nabirali v zadnjih šestih dneh. Smrtonosna mešanica plinov je zažgala celoten rudnik. To je bila veliko močnejša eksplozija kot prva, s čimer je bilo konec vsega. To je najbolj črna ura v zgodovini zahodne obale," je pretresen pripovedoval župan Tony Kokshoorn.

Predsednik uprave rudnika Peter Whittall je potrdil, da je bila druga eksplozija tisto, česar so se reševalci ves čas bali in zaradi česar se niso podali v rudnik. "Ko smo ocenjevali, kaj bi se lahko zgodilo, se je pripetilo ravno to. V resnici povedano, številni ne bi prišli ven živi," je v solzah pripovedoval Whittall in potrdil domnevo reševalcev, da je večina rudarjev najverjetneje umrla že med prvo eksplozijo.

Jezni svojci dvomijo o postopku reševanja
Policija je novico najprej sporočila zbranim sorodnikom, med katerimi so številni v preteklih dneh jezno obtoževali vodstvo rudnika, da ni naredilo dovolj za reševanje rudarjev. Oblasti so svojcem pokazale posnetke robotov iz notranjosti rudnika, prav tako pa so jim predstavili raven strupenih plinov v jašku, zaradi česar niso mogli v rudnik napotiti reševalnih ekip. "Če bodo našli ljudi, ki so bili po prvi eksploziji še živi, bo veliko problemov," je opozoril Laurie Drew, oče 21-letnega rudarja Zena Drewa. Sorodniki, med katerimi so številni iz rudarskih družin, se sprašujejo, zakaj ekipe niso odšle v rudnik takoj po eksploziji, ko so bile ravni metana še nizke.

Bogato, a smrtonosno gorovje Paparoa
Premogovnik Pike River je začel delovati leta 2008, do nahajališča premoga pa vodi 2,4 kilometra dolg dostopni rov, ki teče pod pogorjem Paparoa in so ga gradili kar deset let. V rudniku Strongman na drugi strani pogorja se je leta 1968 zgodila nesreča, v kateri je umrlo 19 rudarjev, po trditvah strokovnjakov pa ta nekdanji rudnik premoga v podzemlju še naprej gori.



Konec upanja za rudarje