Rudnik, kjer je zasulo 29 mož, starih med 17 in 65 let. Foto: EPA
Rudnik, kjer je zasulo 29 mož, starih med 17 in 65 let. Foto: EPA
Ujeti naj bi bili vse do 2,2 kilometra stran od vhoda. Foto: EPA

Eksplozija v rudniku Pike River na zahodni obali Nove Zelandije je odjeknila v petek ob 16.00 po tamkajšnjem času, sta poročala CNN in BBC. Dva moška sta jo odnesla le z lažjimi poškodbami, a njuni kolegi, stari med 17 in 62 let, so ostali ujeti v rudniku 2,2 kilometra od vhoda. Še vedno se ne ve, ali so nesrečo sploh preživeli.

Za zdaj oblasti spremljajo rezultate vrste testov, da bi določili, ali je podzemlje dovolj varno, da vanj pošljejo pomoč. Štirje testi koncentracije ogljikovega dioksida, ki so jih do zdaj izvedli, niso obrodili sadov. Po zadnjih meritvah so ravni plina v rudniku še vedno previsoke za reševanje. Nove meritve bodo opravili zjutraj.
"Varnost je zame najvišjega pomena," razlaga policijski poročnik Gary Knowles, ki vodi reševalno akcijo. "Ko se porodi priložnost, bodo moji možje pripravljeni. Hočejo rešiti svoje kolege." Tudi reševalci so namreč rudarji.
Položaj drugačen od tistega v Čilu
Družine ujetih mož medtem na novice čakajo na Rdečem križu v mestecu Greymouth, približno uro oddaljenem od kraja nesreče. Direktor rudnika Peter Whittall je povedal, da so sorodnike namestili stran od rudnika zato, ker njihova navzočnost "za reševalno akcijo nima nobenega pomena, nobenega pomena pa, iskreno povedano, nima tudi zanje". "Tam spodaj je 29 mož. In tu imamo 29 družin. In 29 različnih vrst okoliščin," razmišlja Whittall. "In vsi se s tem spopadajo na svoj način."

Dva, ki sta nesrečo preživela, izmed katerih ima eden v rudniku ujetega brata, njegov oče pa je varnostni upravnik rudnika, sta petkovo noč preživela v bolnišnici. Oba sta že govorila z oblastmi, ki še vedno ne vedo, kaj je nesrečo povzročilo. Pod zemljo sicer so viri pitne vode, poleg tega pa so nekateri rudarji najverjetneje s seboj prinesli nekaj hrane. Čeprav z ujetimi še niso navezali nobenega stika, oblasti upajo, da so se možje zatekli v bližino prezračevalnega jaška in tako do njih doteka svež zrak iz polomljene kompresorske cevi.

Položaj na Novi Zelandiji je drugačen od tistega v Čilu, kjer so reševalci po 69 dneh uspešno rešili vseh 33 ujetih rudarjev. Iz rudnika Pike River obstajata dva izhoda, rudnik pa ima v nasprotju s tistim v Čilu strm teren, jaški pa tečejo vodoravno v hrib, ne navpično v tla.