Prvi trenutki Omarja Reygadasa po vrnitvi na površje. Foto: EPA
Prvi trenutki Omarja Reygadasa po vrnitvi na površje. Foto: EPA

Rudar sem. Rad delam pod zemljo. V tem uživam. Že imam ponudbo bližnjega rudnika – sprejel sem jo.

Omar Reygadas
Raul Bustos
Reševanje rudarjev je lahko spremljal ves svet. Foto: EPA

Vsi rudarji vemo, da se, ko greš v rudnik, iz njega morda ne boš vrnil živ.

Omar Reygadas

Zakaj se to dogaja? Ker hočejo delodajalci zaslužiti več denarja.

Edison Pena
Čilenski rudarji razkrivajo svoje zgodbe

Omar Reygadas je bil 17. rudar, ki se je s kapsulo Feniks v sredo dvignil iz svojega prebivališča pod zemljo, ki si ga je po sesutju rova vse od 5. avgusta delil še z 32 rudarji. Za BBC je, obkrožen s svojo družino, povedal, da je nov človek in da je dobil drugo priložnost za življenje. "Na življenje gledam z drugačne perspektive. Svojo družino bom ljubil še bolj," pravi. Njegova družina trdi, da se ni spremenil. "Le da je veliko bolj bel," se smeji njegova hči Ximena.

O času, ko je bil ujet v rudniku, (še) ne želi govoriti. Rudarji so se dogovorili, da bodo o svojem doživetju spregovorili skupaj. O vsem drugem Omar rad govori. Predvsem o tem, kako je vse skupaj spremenilo njegov duhovni pogled na življenje. "Ne pripadam nobeni cerkvi. Moja cerkev je v kotu moje spalnice ali pa na mojem dvorišču. Zdaj se počutim veliko bližje Bogu."

Družina mu je pomagala preživeti
Pod zemljo je imel veliko časa za premišljevanje. V pismih svojim otrokom je pisal, da preveč. Čeprav je skušal biti zgled mlajšim rudarjem, se je v najtežjih trenutkih pogosto zjokal v kakšnem kotu. Preživeti mu je pomagala njegova družina, s katero je bil v stiku prek pisem, ki so si jih izmenjevali.

Odkar so bili rešeni, so rudarji, ki so pod zemljo preživeli 69 dni, pravi zvezdniki, ki prejemajo različne ponudbe; od televizijskih intervjujev do vabil na nogometne tekme v Evropi in počitnic. Čilski predsednik Sebastian Pinera jih je pozval, naj ustanovijo svoje nogometno moštvo, ki bi igralo z moštvom vladnih uslužbencev.

Rudarje sprva navdajal obup
Omarja njegova slava zabava, šali se, da bo podpisal milijonske pogodbe. Ko se bodo odločili spregovoriti, bodo rudarji ustanovili fundacijo, v katero bodo šli vsi dohodki od intervjujev, ki si jih bodo razdelili med seboj. Kljub dogovoru je Juan Illanes prvih 17 dni pod zemljo, ko oblasti niso vedele, da so rudarji preživeli nesrečo, opisal kot nočno moro. Richard Villarroel je za Washington Post povedal, da ni pričakoval rešitve. "Čakali smo na smrt. Propadali smo. Bili smo tako suhi. Izgubil sem skoraj 12 kilogramov. Bal sem se, da ne bom srečal svojega dojenčka, ki je na poti," je povedal 26-letnik.

Namerava se vrniti v rudnike
Reygadas se morda počuti kot nov človek, a ostaja zvest svojemu poklicu. "Rudar sem. Rad delam pod zemljo. V tem uživam. Že imam ponudbo bližnjega rudnika – sprejel sem jo." Vedel je, da obstaja nevarnost v rudniku San Jose. Vsi so vedli. Zaradi tega tveganja so dobili boljšo plačo. "Zdaj bom stvari počel drugače. Primerno bom poskrbel zase in se prepričal, da je rudnik v dobrem stanju," zatrjuje.

Omar je poln energije. Še vedno nosi sončna očala, ki so jih vsi rudarji dobili takoj po rešitvi, da bi zavarovali njihove oči. Imel je nekaj težav z zobmi, zato je imel le nekaj ur po rešitvi operacijo.

Svojo slavo namerava uporabiti za promocijo boljših pravil o varnosti v rudnikih. Upa, da bodo nadzorni organi zdaj pogosteje pregledovali rudnike, tako da bodo rudarji lahko delali v varnejšem okolju. Kljub temu se rudarji zavedajo, kako nevarno je njihovo delo. "Vsi rudarji vemo, da se, ko greš v rudnik, iz njega morda ne boš vrnil živ."

Rudarje skrbi njihova prihodnost
Nekateri rudarji so medtem izrazili jezo zaradi nesreče. "Zakaj se to dogaja? Ker hočejo delodajalci zaslužiti več denarja," je ob izpustitvi iz bolnišnice v četrtek dejal Edison Pena in izrazil zaskrbljenost nad tem, kaj v prihodnosti čaka njega in njegove kolege. "Bojim se, da čez tri mesece, ko bo konec intervjujev, jaz in moji kolegi morda ne bomo mogli dobiti službe. Morda bom moral prodajati sladkarije na mestnem trgu," zre v prihodnost. Vlada je sicer obljubila, da bo rudarjem pomagala najti nove službe.

Reygadas pa ni edini rešeni rudar, ki že uživa svobodo v zavetju svojega doma in družine. Iz bolnišnice so v tajnosti zdravniki odpustili skupaj 28 rudarjev, v njej pa tako ostajata le še dva rudarja, ki ju nameravajo premestiti v drugo bolnišnico. Eden trpi zaradi težav z zobmi, drugi pa ima vrtoglavico, zaradi česar težko ohranja ravnotežje in hodi.

Prve tri rešene rudarje so izpustili domov že v četrtek, preostale pa v petek, ne da bi obvestili medije, saj so želeli zaščititi rudarje. Čilski minister za zdravje Jaime Manalich je dejal, da bodo rudarje podrobno opazovali naslednjega pol leta, in predvidel, da jih čakajo težki časi. "Prilagoditi se morajo novemu življenju," je povedal.

Rudar sem. Rad delam pod zemljo. V tem uživam. Že imam ponudbo bližnjega rudnika – sprejel sem jo.

Omar Reygadas

Vsi rudarji vemo, da se, ko greš v rudnik, iz njega morda ne boš vrnil živ.

Omar Reygadas

Zakaj se to dogaja? Ker hočejo delodajalci zaslužiti več denarja.

Edison Pena
Čilenski rudarji razkrivajo svoje zgodbe