Ekumenski patriarh Bartolomej je vodil spominsko mašo za patriarhom Pavletom. Foto: Reuters
Ekumenski patriarh Bartolomej je vodil spominsko mašo za patriarhom Pavletom. Foto: Reuters
Rakovica
Patriarha Pavleta bodo na njegovo željo pokopali v samostanu Rakovica. Foto: Reuters

Pogreb se bo začel ob 9.30, ko bodo krsto z v nedeljo umrlim patriarhom Pavletom odnesli iz stolne cerkve, ki bo odprta do druge ure zjutraj za vse tiste, ki se želijo posloviti od pokojnega. Tudi tretji dan žalovanja se pred cerkvijo zbirajo množice, ki v vrsti čakajo, da se poslovijo od patriarha. Osrednji del pogreba, ki naj bi se ga udeležilo pol milijona ljudi, se bo začel ob 11. uri v cerkvi Sv. Save. Patriarha bodo nato okoli 13. ure pokopali v samostanu Rakovica v Beogradu. Pogreb bo prenašala srbska televizija.

Iz Vatikana Soldano
Zaradi zdravstvenih težav je udeležbo na pogrebu odpovedal ruski patriarh Kiril. Rusko delegacijo bo tako vodil metropolit iz Minska Filaret. Potrjen je prihod vaseljenskega patriarha Vartolomeja, poglavarja Albanske pravoslavne cerkve Anastasija in arhiepiskopa Češke in Slovaške Hristijana. Vatikan bo na pogrebu zastopal vatikanski državni tajnik kardinal Angelo Sodano. Delegacijo Slovenske škofovske konference bo vodil mariborski nadškof Franc Kramberger.

Srbska vlada je vsem delodajalcem v državi priporočila, da na dan pogreba zaposlenim omogoči plačan izostanek z dela. Šolsko ministrstvo je predlagalo, da so v četrtek šole zaprte.

Cerkev začasno vodi Amfilohij
Sinoda Srbske pravoslavne cerkve je začasno na patriarhov prestol imenovala črnogorsko-primorskega metropolita Amfilohija, ki velja za predstavnika trde struje, je iz Beograda za RTV Slovenija poročala Marta Razboršek.

Izbor naslednika šele maja?
Kdo bo postal 45. patriarh Srbske pravoslavne cerkve, je nemogoče predvideti, pravi niški episkop Irenej. Srbski patriarh, ki je hkrati peški arhiepiskop in beograjsko-karlovški metropolit, mora biti po cerkveni ustavi izvoljen največ tri mesece in najmanj 40 dni po smrti prejšnjega. Za Pavlovega naslednika je lahko izvoljen vsak član arhierejskega zbora, ki je episkop že pet let. Niški episkop Irenej pričakuje, da bodo novega patriarha izvolili šele maja prihodnje leto.

Žreb onemogoča vmešavanje politike
Po pravilu, ki je bilo kot amandma k ustavi Srbske pravoslavne cerkve sprejeto leta 1967, naj bi novega patriarha med tremi kandidati episkopov, ki pridejo v najožji izbor, izbrali z žrebom na t. i. apostolski način - arhimandrit (predstojnik pravoslavnega samostana) bo izvlekel ime novega patriarha. Na ta način je skušala Cerkev preprečiti vmešavanje politike v izbor. Prvi je bil na tak način leta 1990 izbran ravno patriarh Pavle, in sicer med tremi kandidati, ki so pred tem na tajnem glasovanju dobili največ in več kot polovico glasov.