Portugalski premier je povedal, da se bo o vladi odločil po pogovorih z vsemi strankami. Foto: EPA
Portugalski premier je povedal, da se bo o vladi odločil po pogovorih z vsemi strankami. Foto: EPA
Portugalska
Na koncu je Socrates le premagal 68-letno Ferrero Leitejevo. Foto: EPA
Podobno kot druge države se tudi Portugalska spopada z vse višjo brezposelnostjo. Foto: MMC RTV SLO/Aia Helena Brnič

Izidi po skoraj vseh preštetih glasovih na Portugalskem so pokazali, da je socialistična stranka zbrala 36,6 odstotka glasov volivcev in tako zmanjšala podporo, ki so ji jo volivci namenili na volitvah leta 2005, ko so dobili 45 odstotkov glasov in si zagotovili večino v parlamentu. Prvi izidi napovedujejo, da naj bi imeli socialisti v 230-članskem parlamentu od 99 so 103 sedeže.

52-letni Socrates je pred množico navdušenih privržencev že razglasil "izjemno zmago" in poudaril, da so se ljudje zelo jasno izrekli, ko so njegovo stranko znova izvolili, da vodi Portugalsko.

Socialni demokrati prejeli 29 odstotkov glasov
Glavna izzivalka socialistov, stranka socialnih demokratov, ki jo vodi 68-letna Manuela Ferreira Leite, je prejela 29,1 odstotka glasov, kar je skoraj enak izid, kot so ga dosegli na zadnjih volitvah. Največji zmagovalec volitev je bil levi blok, ki je prejel 10 odstotkov glasov in tako v primerjavi s prejšnjimi volitvami pridobil štiri odstotke glasov.

Voditeljica konservativne PSD Manuela Ferreira Leite je že priznala poraz, poudarila pa je tudi, da so volitve socialiste prikrajšale za absolutno večino. Napovedala je, da bo socialdemokratska stranka ravnala na odgovoren način kot glavna opozicijska stranka in da ne bo dovolila, da bi jo kdor koli zastraševal

Manjšinska vlada ali koalicija?
Socrates se bo moral zdaj kot zmagovalec volitev odločiti, ali bo vodil manjšinsko vlado ali pa bo stopil v koalicijo z eno izmed strank, ki so na volitvah prejele manj glasov. Dosedanji premier je povedal, da je za zdaj prezgodaj za ocene, ali bodo socialisti vladali sami ali s partnerji. Odločitev o tem bo sprejel po pogovorih s preostalimi strankami, je dodal.

V vsakem primeru bo premier z manjšinsko vlado težje izpeljal reforme, ki so še kako potrebne v državi, ki jo je gospodarska kriza močno prizadela in ki se spopada z največjo brezposelnostjo od 80. let dalje.

V ospredju letošnje predvolilne kampanje je bila gospodarska kriza: brezposelnost se je v zadnjem letu povišala na 9,1 odstotka in naj bi se v prihodnje še zvišala ter presegla 11 odstotkov.

Vlado čakajo trdi orehi
Strokovnjaki menijo, da bi manjšinska vlada zmanjšala možnosti Socratesa za izvedbo ambicioznih reform, ki si jih je zadal. Pred štirimi leti je namreč dobil močno podporo, ki mu je omogočila, da je lahko temeljito prenovil javne finance in izvedel pokojninsko reformo. Socialisti bi se lahko po podporo sicer obrnili k levim strankam, ki se, podobno kot Socrates, zavzemajo za večjo vlogo vlade v gospodarstvu, po drugi strani pa ostro nasprotujejo Socratesovim tržno prijaznim ekonomskim politikam, kot je privatizacija.

Socrates je v predvolilni kampanji poudarjal pomen novih infrastrukturnih projektov, kot sta hitra železniška povezava s Španijo (TGV) in novo letališče v Lizboni. Po drugi strani je Manuela Ferrero Leite opozorila, da mora vlada precej zmanjšati svojo porabo.

Volilna udeležba na nedeljskih volitvah je bila okoli 60-odstotna oziroma nižja kot leta 2005, ko so imeli 65-odsotno udeležbo.