Na protestih je posredovala policija. Foto: EPA
Na protestih je posredovala policija. Foto: EPA

Skupina za državljanske pravice OVD-Info, ki spremlja aretacije na opozicijskih shodih, je sporočila, da je bilo po zadnjih podatkih prijetih več kot 4000 protestnikov v 53 mestih po vsej državi.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je bilo prijetih okoli 3500 ljudi. V Moskvi se je na shodu proti vojni v Ukrajini zbralo okoli 2500 ljudi, od katerih jih je policija prijela okoli 1700. V Sankt Peterburgu se je zbralo okoli 1500 ljudi, aretirali pa so jih okoli 750.

Po drugih mestih je protestiralo še okoli 1200 ljudi in prijeli so jih 1061, je povedala tiskovna predstavnica ruskega notranjega ministrstva Irina Volk ter pojasnila, da je policija "zagotovila spoštovanje reda in miru".

Protivojni protesti so v Rusiji do preklica prepovedani. Foto: EPA
Protivojni protesti so v Rusiji do preklica prepovedani. Foto: EPA

Kot je še povedala tiskovna predstavnica, so preprečili tudi pozive k shodom proti "ruski specialni vojaški operaciji v Ukrajini", ki so krožili po spletnih omrežjih. Na notranjem ministrstvu so opozorili, da bodo preprečili vse poskuse organiziranja nedovoljenih shodov, organizatorje pa bodo preganjali.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je policija proti protestnikom uporabila silo in tudi električne paralizatorje. Med aretiranimi v Moskvi je tudi Oleg Orlov, vodja organizacije Memorial, ki se bori za človekove pravice. Prijeli so tudi veteranko ruskih borcev za človekove pravice Svetlano Ganuškino, ki sicer danes praznuje 80. rojstni dan.

Eno od policijskih vozil, ki je vozilo prijete protestnike na policijsko postajo v Moskvi, je bilo vpleteno tudi v prometno nesrečo, v kateri je bilo poškodovanih devet ljudi.

Sorodna novica "Putin glede Ukrajine uporablja narativ carističnega imperija in sovjetskega o 2. svetovni vojni"

Protesti proti ruski vojni v Ukrajini so sicer potekali še v mestih Novosibirsk in Jekaterinburg.

Skupno naj bi bilo v Rusiji od začetka vojne v Ukrajini 24. februarja prijetih že več kot 10.000 ljudi. Vseeno ljudje hodijo na proteste praktično vsak dan, čeprav jim grozijo nasilje, kazni in zapor. Nekega moškega so zaradi pozivanja k protestom že kaznovali s 60.000 rubljev kazni (okoli 600 evrov).

K protestom sicer iz zapora poziva tudi vodilni ruski opozicijski aktivist Aleksej Navalni, saj da Rusi ne smejo postati "narod prestrašenih strahopetcev".

Patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril je ob zadnjih dogodkih dejal, da Zahod preizkuša ruske vrednote. Za zahodne vrednote je dejal, da ponujajo le čezmerno potrošnjo in iluzijo svobode.

Protivojni protesti v Rusiji in po svetu
Na protivojnih protestih v Rusiji pridržanih več kot štiri tisoč ljudi

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.