Razdejanje na turško-sirski meji, ki pa je najverjetneje plod nesreče. Foto: Reuters
Razdejanje na turško-sirski meji, ki pa je najverjetneje plod nesreče. Foto: Reuters
Reyhanli, turško - sirsko meja
Uporniški predeli Sirije s pridom uporabljajo zasedene mejne prehode s Turčijo, ki sicer podpira boj proti Bašarju Al Asadu. Foto: Reuters

Turške oblasti še ne vedo, ali je šlo morebiti za samomorilski napad ali pa se je zgodila nesreča in je razneslo razstrelivo oz. gorivo, namenjeno uporniškim silam. Incident se je zgodil na mejnem prehodu pri mestu Reyhanli.

Nesreča pri tihotapljenju goriva?
"Vzroka eksplozije še ne vemo. Avtomobil je razneslo na nikogaršnji zemlji," so novico potrdili na turškem zunanjem ministrstvu. Po prvih poročilih so med deveterico mrtvih tudi štirje turški državljani. Glede na živahno trgovanje med jugovzhodnimi turškimi mesti in uporniškimi predeli Sirije se je najverjetneje zgodila nesreča pri tihotapljenju goriva za oskrbo uporniških sil.

Največja hidroelektrarna v rokah upornikov
Sirski uporniki so po medtem prevzeli nadzor nad največjim jezom v državi. Če so njihove navedbe resnične, je to velik strateški udarec za režim predsednika Bašarja Al Asada in največja gospodarska izguba doslej. Uporniki so zavzeli vse vhode in izhode na jezu Tabka pri hidroelektrarni na reki Evfrat v severni provinci Raka. Gre za hidroelektrarno s kapaciteto 880 megavatov elektrike, ki dobavlja velik del elektrike za mesto Alep na severu Sirije.

Del dolgotrajne bitke za Alep
Jez je bil zgrajen leta 1973, njegova gradnja je trajala pet let. Dolg je 4,5 kilometra, visok 60 metrov in v širino meri 512 metrov. Ko je bil zgrajen, se ga je prijel vzdevek "jez revolucije" - ironično po vojaškem udaru leta 1966, ki je prinesel na oblast Hafeza Al Asada, očeta sedanjega predsednika.

Sirski uporniki so ofenzivo na Alep sprožili julija lani, od takrat pa to mesto ostaja razdeljeno med upornike in vladne sile. Nobena stran očitno ni sposobna nasprotnikov dokončno pregnati iz mesta.