Splitsko letališče. Foto: BoBo
Splitsko letališče. Foto: BoBo

Pomočnik direktorja splitskega letališča Pero Bilas je v torek zjutraj sporočil, da je bil informacijski sistem letališča tarča hekerskega napada, je poročal hrvaški Jutarnji list.

"Prijava na polet se izvaja ročno, zato so še mogoči zaostanki v poletih," je dejal Bilas za hrvaško tiskovno agencijo Hina. Posledice hekerskega napada še odpravljajo, je še dodal.

Bilas je še dejal, da so v dogodek vključene vse pristojne službe. "Strokovne službe intenzivno delajo na odpravljanju posledic tega napada. Smo v stiku z vsemi letalskimi prevozniki in skupaj iščemo alternativne rešitve. Vse potnike prosimo za potrpežljivost," je dejal Bilas. Napad se je zgodil brez kakršne koli napovedi.

Pomočnik direktorja Bilas je še sporočil, da je do 11. ure zjutraj pristalo 19 letal, osem pa jih še prihaja. Vzletelo je 14 letal.

"Držimo se načrta, po katerem bi povprečni zaostanki znašali okoli 15 minut," je dejal Bilas. "Če bomo vztrajali pri tem načrtu, nam ne bo treba preusmerjati letal na preostale destinacije."

Zaradi nedelovanja informacijskega sistema so bili odpovedani določeni poleti, zato so morali nekateri potniki prespati na letališču. Kljub ročnemu vnašanju podatkov pretirano dolgotrajnih zamud ni, po poročanju portala Index.hr pravijo tuji potniki.

Zaradi hekerskega napada so ob 19.30 nastale tehnične težave v informacijskem sistemu, ki so onemogočile sprejem in odpravo letal in potnikov. Stanje se je začelo normalizirati okoli 22.30 zvečer.

Odgovornost prevzela hekerska skupina Akira

Direktor letališča Lukša Novak je povedal, da je od ponedeljka zvečer odpotovala večina potnikov in da so morali odpovedati le malo letov. Nekaj so jih preusmerili na druga letališča. Danes imajo po njegovih besedah načrtovanih okoli 80 letov z okoli 25.000 potniki in da doslej ni bilo večjih zamud.

Povedal je še, da so prejeli zahtevo za pogajanja o plačilu. Ker je stališče hrvaške vlade in splitskega letališča, da pogajanja ne pridejo v poštev, skušajo najti druge načine za čimprejšnjo vnovično vzpostavitev sistema, je dejal.

Dodal je, da je odgovornost za napad medtem prevzela hekerska skupine Akira, vendar še ne vedo, ali ga je tudi dejansko izvedla.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je nato danes popoldne novinarjem v Splitu povedal, da je šlo pri napadu za klasično izsiljevalsko programiranje, ko hekerji zaklenejo datoteke, da jih odklenejo pa zahtevajo odkupnino. Tudi on je zavrnil pogajanja ali plačilo odkupnine. Dodal pa je, da so pristojne službe v sodelovanju z mednarodnimi partnerji identificirale napadalca, mednarodno hekersko skupino z evroazijskega območja, poroča hrvaška televizija HRT na svoji spletni strani.

Na vprašanje, ali je napad izvedla ista skupina kot na zagrebški klinični center, pa je odgovoril, da gre za podoben napad, da pa tega ne more potrditi. Ob KBC Zagreb so bili od konca junija sicer med drugim tarče kibernetskih napadov na Hrvaškem tudi zavod za zdravstveno zavarovanje, ministrstvo za finance, davčna uprava, zagrebška borza in hrvaška centralna banka.

Hekerski napad na letališče v Splitu