Tajski premier Abhist Vedžadživa je zagotovil, da je stanje v državi pod nadzorom. Foto: EPA
Tajski premier Abhist Vedžadživa je zagotovil, da je stanje v državi pod nadzorom. Foto: EPA

"Policijske ure ne bomo podaljšali. Stanje v državi je za zdaj pod nadzorom," je zatrdil Vedžadživa na novinarski konferenci, kjer je še dejal, da letos na Tajsek volitev po vsej verjetnosti ne bo. Nemiri na Tajskem trajajo že vse od 10. aprila, zahtevali pa so 85 življenj in najmanj dva tisoč ranjenih.

Kot je za MMC pojasnil Bojan Maraža, Slovenec, ki že dalj časa živi v Bangkoku in je na lastne oči spremljal nasilje na Tajskem, je policijska ura začela veljati 20. maja. Veljala pa je vmed 20. uro zvečer in 6. uro zjutraj po tamkajšnjem času. Poleg Bangkoka je policijska ura zaobjela še 23 od 76 drugih pokrajin predvsem severnega dela Tajske, od koder prihaja glavnina protestnikov.

"Bangkok posledično gori. Tajska borza je v plamenih, osrednje in eno največjih nakupovalnih središč v osrednji Aziji, World Center, ki je bil obnovljen pred nekaj meseci, je v plamenih. 3. program tajske televizije je v plamenih … Tajska vlada je že drugič izdala mednarodno tiralico za nekdanjim tajskim premierjem Taksinom Šinavatro, ki biva v Črni gori s črnogorskim potnim listom in državljanstvom ter je neposredno povezan s financiranjem zdajšnjih nemirov. Vojska v tem hipu uporablja lastna sredstva za dokončno vzpostavitev reda. Medijem je dostop prepovedan, čeprav so bila javna zagotovila vlade o transparentnosti urejanja stanja zagotovljena. To nedvomno niso dobre novice. Poznavajoč tajski značaj, lahko pričakujemo zelo surov odziv in s tem nove žrtve. Tajska televizija trenutno na vseh kanalih ponavlja domoljubne pesmi in kaže podobe monarhije, ki se, absurdno novicam in nam, ki živimo tu v Bangkoku, zdijo kot duhovi iz sveta, ki nima več zveze s tem, kar nam sporoča realnost," je za MMC razmere opisal Maraža.

Nemiri na Tajskem so se začeli na začetku aprila letos, in sicer na vrhu Aseana, kjer naj bi 16. azijskih voditeljev razpravljalo o svetovni finančni krizi in gospodarski krizi. Takrat se je pred njihovim hotelom zbralo okoli 2.000 protestikov, sicer podpornikov odstavljenega nekdanjega premierja Taksina Šinavatre, in v hotel celo vdrlo. Voditelje so morali evakuirati s helikopterjem, Vedžadživa pa je v državi razglasil izredne razmere. Protestniki vse od potrditve tajskega premierja 15. decembra lani zahtevajo njegov odstop in vrnitev Šinavatre na oblast.