Novozelandsko vlado bo še prihodnja tri leta vodil John Key. Foto: EPA
Novozelandsko vlado bo še prihodnja tri leta vodil John Key. Foto: EPA

Po skoraj vseh preštetih glasovih kaže, da bo stranka premierja Keya zasedla 60 sedežev v 121-članskem parlamentu, na drugo mesto so se uvrstili opozicijski laburisti, ki so zbrali 27 odstotkov glasov, tretja pa je Stranka zelenih, ki je prejela 11 odstotkov glasov. V parlament se je uvrstila še populistična Prva stranka, ki je zbrala sedem odstotkov glasov, tri sedeže je dobila Maorska stranka, po en sedež pa stranka ACT in stranka Združena prihodnost.

Po objavi izidov je Key svojim privržencem, ki so se zbrali v Aucklandu, dejal: "Še prihodnja tri leta bo novozelandsko vlado vodila Nacionalna stranka. V prihodnjih dneh se bomo pogovarjali z vsemi strankami, a to vam lahko potrdim že zdaj: sodelovali bomo le, če bodo hoteli biti del močne nacionalne vlade," je še dodal.

Keyu priljubljenost zrasla po potresu v Christchurchu
Keyeva predvolilna kampanja se je osredotočila predvsem na gospodarstvo, kjer je obljubil, da bo državo znova popeljal na pot blaginje in v treh letih dosegel presežek. To naj bi storil s prodajo manjšinskega deleža v štirih energetskih podjetjih, ki so v lasti vlade, in letalski družbi Air New Zealand.

Karizmatični Key velja za enega izmed najbolj priljubljenih politikov v sodobni novozelandski zgodovini, predvsem zaradi svojega občutka za ljudi, ki ga je pokazal tudi med potresom, ki je februarja prizadel Christchurch, ter med eksplozijo v rudniku Pike River novembra leta 2010.

Opozicijska Laburistična stranka je že priznala svoj poraz. "Ljudje so pokazali svojo voljo, ki jo bomo spoštovali," je po objavi izidov povedal vodja laburistov Phil Goff.