Med talibanskim režimom je bilo afganistanskim ženskam prepovedano pojavljanje v javnosti brez burke. Foto: EPA
Med talibanskim režimom je bilo afganistanskim ženskam prepovedano pojavljanje v javnosti brez burke. Foto: EPA
Ženskam se danes godi bolje kot pod talibani in med drugim se lahko številne pohvalijo z lastnimi podjetji, kar je bilo nepredstavljivo pod strogim islamskim režimom. Foto: EPA

V novemu zakonu, ki zadeva družinsko življenje šiitske manjšine v Afganistanu, mnogi na zahodu vidijo vir za kršitve pravic žensk, ki jim zakon nalaga, da ne smejo zavrniti spolnega odnosa z možem, razen če so bolne. Ta ima pravico do spolnega odnosa vsak četrti dan. Brez moževega dovoljenja žena tudi ne sme zapustiti doma.

Po mnenju kritikov zakon omejuje pravice žensk in dovoljuje posilstvo znotraj zakona. Zahodni voditelji so vsi po vrsti izrazili ogorčenje nad omejevanjem pravic žensk v državi, kjer se zahodni vojaki med drugim borijo tudi za večje pravice žensk, ki so bile pod talibanskim režimom močno zatirane.

"So načela, ki bi jih morali vsi upoštevati"
"Menim, da je zakon odvraten," je dejal ameriški predsednik Barack Obama. "Zelo pomembno je, da smo občutljivi za lokalno kulturo, toda obstajajo določena osnovna načela, ki bi jih morali upoštevati vsi narodi, in spoštovanje žensk in njihove svobode ter pravic je pomembno načelo," meni predsednik ZDA.

Britanski premier Gordon Brown je poklical afganistanskega predsednika Hamida Karzaja in od njega zahteval zagotovila, da zakon ne bo omejeval pravic žensk.

Generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer je na vrhu zavezništva dejal, da bo zaradi zakona veliko težje prepričati zaveznice, da bi prispevale več vojakov za Afganistan. "Tam smo zato, da branimo univerzalne vrednote /.../ skrbi me zakon, ki bistveno krši pravice žensk," je povedal generalni sekretar.

Napačna interpretacija zakona?
Karazaj je zaradi pritiskov le popustil in ukazal ponoven pregled zakona, ki ga je sam podpisal pretekli mesec. Hkrati je opozoril, da kritika na Zahodu ni upravičena, saj po njegovih besedah temelji na napačni interpretaciji in prevodu besedila zakona.

Šiiti sestavljajo okoli 15 odstotkov afganistanskega prebivalstva, ki je večinoma predstavnik sunitske veje islama. Kritiki predsednika očitajo, da je Karzaj podpisal zakon v upanju na osvojitev šiitskih glasov na bližajočih se predsedniških volitvah.

G. V.