Ob tem je dodalo, da je njihovo letalo moralo izvesti manever, da bi se izognilo trčenju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V incidentu 21. decembra je pilot kitajskega lovca J-11 med prestrezanjem letala RC-135 ameriških zračnih sil izvedel nevaren manever. Kitajski pilot je namreč svojega lovca pripeljal pred nos ameriškega letala. Ker je bila razdalje med njima manj kot šest metrov, je moralo ameriško letalo izvesti manever, da bi se izognilo trčenju, je sporočilo ameriško poveljstvo.

"Ameriško letalo je sicer zakonito izvajalo rutinske operacije nad Južnokitajskim morjem v mednarodnem zračnem prostoru," je še dodalo poveljstvo.

Incident se je zgodil v času, ko Kitajska pošilja vedno večje skupine vojaških letal v tajvansko identifikacijsko območje zračne obrambe. S tem si Peking želi prikazati svojo moč in zahtevo po nadzoru nad Tajvanom, ki ga vidi kot del svojega ozemlja.

Prejšnji konec tedna je Kitajska na vojaške vaje v okolici Tajvana napotila 71 vojaških letal, kar je bila ena največjih tovrstnih akcij, odkar je Peking začel vdirati v tajvansko identifikacijsko območje zračne obrambe. Letos je bilo že več kot 1700 takšnih vdorov, medtem ko jih je bilo lani 969.

Tajvansko identifikacijsko območje zračne obrambe je sicer obsežnejše kot zračni prostor Tajvana. Obsega tudi del kitajskega identifikacijskega območja zračne obrambe in del celine.