Jeklena kupola, s katero želijo zapreti vodno vrtino. Foto: EPA
Jeklena kupola, s katero želijo zapreti vodno vrtino. Foto: EPA
Mehiški zaliv
Do zdaj so položili že 240.000 metrov varovalne ograje. Foto: EPA
Kupola nad vrtino
Animacija spustitve jeklene kupole

Inženirji BP-ja so ob spuščanju kupole naleteli na vnetljive vodikove formacije. Kljub težavam so v podjetju optimistični, da jim bo kupolo uspelo namestiti in tako ustaviti uhajanje nafte iz vrtine, iz katere že od 20. aprila, ko je naftna ploščad eksplodirala, v Mehiški zaliv izteka nafta.

''Ta konec tedna bomo kupolo pritrdili na vrtalno ladjo ter jo opremili z zbiralnikom in cevmi, po katerih bomo nato nafto usmerili proti površju. Če bo šlo vse po načrtu, bomo v ponedeljek začeli zbirati nafto in ustavili njeno iztekanje,'' je dejal predstavnik naftnega koncerna British Petroleum Doug Suttles.

Namestitev 98 ton težke jeklene kupole je velik izziv, saj tak postopek po navadi izvajajo v plitvinah, in ne na globini 1.500 metrov, kot se je zgodilo v Mehiškem zalivu. Inženirji morajo biti pri spustu izjemno natančni, saj je na taki globini tema, močan vodni tok in visok tlak. Zato morajo, preden spustijo jekleno kupolo, pripraviti teren. Zaradi zapletenosti postopka spuščanja kupole obstaja strah, da bi kupola poškodovala naftni vrelec in bi nafta v morje uhajala še hitreje.

Nameščanje kupole naj bi trajalo 12 ur
Z daljinskimi roboti so najprej pod vodo pripravili teren, jeklena kupola pa lebdi nad vrtino, dokler ne bo vse pripravljeno za njen spust. Na British Petroleumu (BP) so prav tako že začeli vrtati nove vrtine, saj naj bi tako padel slojni tlak, zaradi česar bi bil iztek nafte iz največje vrtine manjši.

BP, ki je pod velikim pritiskom Obamove administracije, saj ta od naftnega velikan zahteva kritje nastale škodo in čimprejšnjo ustavitev nadaljnjega onesnaževanja, je po dveh tednih tudi končal poskus zaprtja varnostnega ventila. So bili pa zato uspešnejši pri požiganju nafte na vodni gladini, saj so se nemirne vode v zalivu umirile.

V reševalni akciji sodeluje 270 čolnov, ki ob obalo postavljajo zaščitne ograje, v morje pa razpršujejo kemična sredstva, ki redčijo naftne madeže. Do zdaj so položili že 240,000 metrov varovalne ograje in razpršili več kot milijon litrov kemičnih sredstev za čiščenje naftnih madežev.

Ploščad eksplodirala zaradi metana
Kot poroča BBC, je naftna ploščad eksplodirala zaradi eksplozije plinskega metanovega mehurčka. Očividci so dejali, da so v trenutku prenehali delovati varnostni mehanizmi, ki bi morali zapreti cevi, po katerih se je nafta pretakala iz vrtine na naftno ploščad. V nesreči pa še vedno pogrešajo 11 delavcev, ki so v času nesreče delali na naftni ploščadi.

Že osemnajst dni okoli 50 kilometrov od ameriške obale nenadzorovano v morje izteka 795.000 litrov nafte dnevno. Mnogi napovedujejo ekološko katastrofo, saj veter naftni madež usmerja proti rezervatu Breton National Wildlife, ki je dom številnih zaščitenih ptic. Ameriške oblasti so med drugim v petek zaprle park za turistične oglede, potem ko se je nafta približala obali.

Kupola nad vrtino
Animacija spustitve jeklene kupole