Člani skupnosti amišev, v kateri se je zgodil pomor, so pretresani, vendar skušajo odpustiti morilcu. Foto: EPA
Člani skupnosti amišev, v kateri se je zgodil pomor, so pretresani, vendar skušajo odpustiti morilcu. Foto: EPA
Charles Carl Roberts
Charles Carl Roberts je učence vzel za talce in se zabarikadiral v šolo. Foto: EPA
Pretreseni amiši
Amiši živijo v 27 ameriških zveznih državah, predvsem v Pensilvaniji, Ohiu in Iowi. Foto: EPA
Fotografi ob amiški kočiji
Amiši so pretreseni po tragediji, nov šok pa bo zanje predstavljalo tudi sodelovanje s policisti, saj se vseskozi otepajo stikov z zunanjim svetom. Foto: EPA

Policija je v amiški šoli našla več predmetov, med njimi lubrikante, ki nakazujejo, da se je želel 32-letni raznašalec mleka Charles Roberts izživljati nad deklicami. Medtem je v bolnišnici umrla še ena deklica. Število žrtev se je tako povzpelo na pet.

Roberts naj bi že pred 20 leti zlorabljal tri in pet let stari deklici, sicer sorodnici, dejanje pa naj bi skušal zdaj ponoviti. To je omenil tudi v poslovilnem pismu, v katerem je izrazil tudi bes, da mu je "Bog pred leti odvzel prezgodaj rojenega otroka".

Pet deklic še v bolnišnici
32-letni raznašalec mleka Charles Roberts je v ponedeljek vdrl v amiško šolo, kjer je najprej izpustil dečke in odrasle, deklice pa je zvezal in tri med njimi ubil s streli v glavo, ko je policija skušala vdreti v šolo. Osem deklic je bilo huje ranjenih in dve izmed njih sta kasneje umrli v bolnišnici. Pet deklic ostaja v bolnišnični oskrbi, ena je še vedno v kritičnem stanju.

Roberts, ki ni bil amiš, je po streljanju storil samomor s strelom v glavo. Na vdor v šolo se je dobro pripravil, saj je imel več pušk in veliko zalogo streliva. Med predmeti v šoli so preiskovalci našli več klopi s kljukami, lepilni trak, okove in nekatere seksualne pripomočke, ki naj bi mu služili pri zlorabljanju.

Moški naj bi šolo amišev izbral, ker je bila lahko dosegljiva in ne iz sovraštva do amišev, je sporočila policija.

Preprosto življenje amišov
Amiška cerkev je nastala v Evropi konec 17. stoletja in v ZDA prišla s preseljevanjem nemško govorečih prebivalcev v 18. stoletju. Amišev je v ZDA okoli 200.000 in živijo v tesno povezanih skupnostih, ki nimajo stikov z drugimi Američani. Tako sami skrbijo za socialno oskrbo in nimajo policije, saj kriminala skoraj ne poznajo.

Ukvarjajo se predvsem s kmetijstvom in zemljo obdelujejo ročno, kot so počeli njihovi predniki pred 200 leti. Živijo brez elektrike, radia in televizije, pa tudi avtomobilov ne uporabljajo in se okrog vozijo v starih kočijah. Poroke so dovoljene samo znotraj skupnosti, življenje pa urejajo stroga pravila, ki temeljijo na preprostosti. Poročeni moški morajo imeti obvezno brado, poročene ženske pa nosijo bela pokrivala, medtem ko vdove nosijo črna pokrivala.

Kljub izoliranosti od sodobnega sveta so amiši v zadnjem desetlju okrepili stike z zunanjostjo. Če predtem niso prodajali svoje zemlje tujcem, se je to zdaj spremenilo in številni Američani so kupili njihova posestva. Tam so postavili motele za turiste, ki si prihajajo ogledovati amiško življenje.

Bush sklical srečanje o šolah
To je bilo že tretje streljanje na ameriških šolah v tednu dni, zato je predsednik ZDA George Bush za naslednji teden sklical srečanje policijskih uslužbenecv in šolskih uradnikov, da bi skupaj ugotovili, kaj lahko naredijo zvezne oblasti za preprečitev podobnih tragedij. Zaradi preteklih tragedij v ameriških šolah so tam že poostrili varnostne ukrepe, ki pa oćitno ne ustavijo nasilnežev.